Focigyőzelemtől remél kamatcsökkentést a lengyel miniszterelnök

Leszek Miller lengyel miniszterelnök azt reméli, hogy a labdarúgó világbajnokságon a kedden vívandó Dél-Korea elleni mérkőzésen megszerezhető győzelem ösztönzést adhat az ország központi bankjának a kamatok csökkentésére és a küszködő gazdaság élénkítésére.
Almási Gábor, 2002. június 3. hétfő, 14:40

"Egy mérkőzés nem tüntetheti el a munkanélküliséget, nem javíthat a gazdaság helyzetén és nem okozhatja a központi bank kamatpolitikájának megváltoztatását, ám egy győzelem ösztönzést adhat minderre" - mondta Miller a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjújában.
A lengyel kormány lelkesedését példázza, hogy a meccs idejére eső heti ülésükön szünetet tartanak, hogy megtekinthessék Lengyelország világbajnoki nyitómérkőzését - írja az MTI.

A bank pénzpolitikai tanácsa mindazonáltal múlt szerdai ülésén - egy hónapon belül másodszor - fél százalékponttal csökkentette kamatait. Mint arról akkor beszámoltunk, az irányadó 28 napos repokamat 9, a lombardkamat 12, a diszkontráta 10,5, a betéti kamat pedig 6 százalékos lett.

A baloldali lengyel kormány és a központi bank hónapok óta heves vitát folytat a gazdaságpolitika irányáról. A kormány a magas kamatlábakat teszi felelőssé azért, hogy a lengyel gazdaság egy évtizede nem látott mértékben lassul és a munkanélküliség is rekordméretű, 18 százalékos. A központi bank ezzel szemben úgy vélekedik, hogy a nagyarányú kamatcsökkentés destabilizálná a gazdaságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK