Fogy a gőz a közép-európai gazdaságokból

A jelek szerint "fogy a gőz" a közép-európai EU-gazdaságokból, bár a bővülési ütem lassulása "nem katasztrofális" - állapították meg a júniusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.
MTI, 2014. július 1. kedd, 19:38
Fotó: Reuters

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 49,9-re - vagyis a növekedés és visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es elvi küszöbérték alá - csökkent a májusban mért 50,5-ről. A ház által a térségre számolt gyáripari aktivitási mutató 2009 júliusa óta nem volt ilyen alacsony. A cég elemzői szerint a szélesebb térség BMI-jelzőszámának csökkenését jelentős részben a közép-európai gyáripari aktivitás felfutásának lanyhulása magyarázza.

A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektorra külön kimutatott aktivitási mérőszám a térségi átlagnál ugyanis meredekebben, 52,8-ről 51,6-ra esett vissza, bár ez az érték még mindig a növekedési tartományban van. A cég szerint a három gazdaság BMI-átlagának visszaesését rá lehet fogni az ukrajnai válság járványhatásaival kapcsolatos félelmekre, de ennél valószínűbb magyarázat a német aktivitási adatok gyengülése.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozták, hogy a közép-európai feldolgozóipari vállalatok mélyen integrálódtak a német beszállítói hálózatokba, Ukrajnával és Oroszországgal folytatott kereskedelmük viszont csekély értékű. A cég szakértői közölték mindazonáltal: visszamenőleges számításaik alapján a három közép-európai gazdaság júniusi BMI-mutatója az ipari termelés átlagosan 5 százalék körüli éves szintű pillanatnyi növekedésének felel meg.

A ház szerint ráadásul az Európai Bizottság ipari bizalmi mérőszáma szorosabb korrelációban van a tényleges aktivitási adatokkal, és ez a bizalmi index azt valószínűsíti, hogy a három térségi EU-gazdaság gyáripari termelésének éves összevetésben számolt bővülési üteme a második negyedévben valamivel 6 százalék felett stabilizálódott.

Mindezt egybevetve a Capital Economics közgazdászai szerint a júniusi adatok arra vallanak, hogy Közép-Európa kilábalása "valamelyest kisebb gőzzel" folytatódott a második negyedévben, és az idei második félév valószínűleg még nehezebbnek bizonyul a térség számára, a legutóbbi adatsor azonban semmiképpen sem nevezhető "katasztrófának".

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a három közép-európai EU-gazdaság új BMI-adatait kommentálva közölték: becsléseik szerint a júniusi és a második negyedév egészére kivetített gyáripari aktivitási mérőszámok arra vallanak, hogy a magyar és a cseh gazdaság növekedési üteme az idei második negyedévben jórészt megegyezett az első negyedévivel, a lengyel gazdaságé viszont valamivel lanyhult az erőteljes első negyedév után.

A GS elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának meghatározó tényezője továbbra is a külső kockázati környezet és az inflációs kilátás lesz. A magyarországi infláció a mostantól számított egy éven belül várhatóan visszagyorsul az MNB 3 százalékos középtávú célszintjére, és emiatt a magyar jegybank valószínűleg már csak "marginális" mértékű kamatcsökkentéseket hajt végre - jósolták keddi értékelésükben a Goldman Sachs londoni szakértői.

A ház ennek alapján azt várja, hogy az MNB még 0,10 százalékponttal csökkenti alapkamatát a jelenlegi ciklusban, és a továbbiakban a reálgazdaságba juttatandó pótlólagos likviditásra helyezi át a hangsúlyt.

Más nagy londoni házak azonban ennél jóval agresszívabb enyhítési előrejelzéseket tartanak érvényben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a legutóbbi, június végi MNB-kamatcsökkentés után közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB alapkamata az idei harmadik negyedév végére 2,00 százalékig csökken.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői ugyanilyen előrejelzést adtak. Közölték: várakozásuk szerint az MNB szeptemberre 2,00 százalékig csökkenti alapkamatát. Hozzátették: látnak esélyt ennél alacsonyabb kamatmélypont elérésére is, bár értelmezésük szerint a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő üléséről kiadott közlemény inkább arra vall, hogy az enyhítési ciklus 2,00 százalékon, esetleg ezt minimálisan meghaladó szinten áll meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.07.03 18:22

@Tiszapart: Jó lesz levenni a rózsaszín szemüveget. Óriási tévedés szt hinni, hogy 6-800 milliárd Ft-ot csak úgy egyszerűen ki lehet venni a rendszerből. Ennek óriási ára lesz, és keserű lesz az ébredés. Ha ilyen egyszerűen meg lehetne oldani mindent, semmi gondunk nem lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.07.02 17:24

@Tiszapart: " És hát a a deviza károsultaknak visszafizetnek 600-800 milliárd Ft-ot..."

Ezt majd akkor, ha zsebben lesz a pénz...Sok víz lefolyik még a Dunán, míg a perek lezajlanak. Merthogy lesznek abban biztos lehetsz.
Miként abban is, hogy a Megváltó aláírása van a Magyar Közlöny 2001-es számában azon a helyen, ahol engedélyeztetett a deviza alapú hitel....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tiszapart, 2014.07.02 17:14

Érdekes a címadás. Fogy a gőz, leeresztünk, stb. Viszont a magyar gazdaság erőteljesen növekszik, és az adókat nem annyira a lakosság, mint a közteherviselés valódi kiterjesztésével némely nagy szolgáltató szektorra terheljük. Ez egyáltalán nem baj. Aki úgy gondolja, nem tehet semmit, az ne vállalja a munkát. Orbánnak azért néhány dolog sikerült. És hát a a deviza károsultaknak visszafizetnek 600-800 milliárd Ft-ot, adómentesen azok a bankok, amelyek voltak szívesek a normális járandóságnál lényegesen többet elvenni, akkor a szocialista kormányok egy átkától szabadulunk meg. Azt hiszem, a bankok is csak a rövidtávú profitmaximalizálást tartották szem előtt, és nem érdekelte őket, hogy néhány év múlva ügyfeleik tömegesen csődöt jelentenek. Így már nekik is érdekük a tönkretett partnerek fizetőképességének helyreállítása. Persze, ez pénzbe kerül. Szerencsére, most nem az adósoknak. Ha kedves Trianon úr nem venné észre, most takarítják ki éppen Augiász istállóját (ezt a disznóólat a szocik alkották meg). Lehet, hogy Orbán teszi, de jól teszi. És hát a disznóólat is ki kell valakinek takarítani, ha már Ön, kedves Trianon úr, nem vállalkozik erre. Érdekes módon még a szocik is jónak találják az ötletet. Igaz, ha ezt is elleneznék, nem maradna szavazójuk néhány 90 éves anyókán kívül.
Magyarországnak nem fogja a passzátszelet fújni, nekünk úgy kell alkalmazkodni, hogy fejlődni is tudjunk. Most ez van folyamatban. Azt gondolom, Önnek is jobb lesz, ha sikerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.01 20:20

Gyengek ezek a gazdasagok. Egy nagyobb globalis gyengules es aranytalanul megerzik. Ugy van ez mint a tengeri apallyal. Eloszor a partmenti rozoga ladikok mint a magyar akadnak fent a sziklan. A globalis gazdasagban kis regionalis diktatorok mint a volt disznooltakarito felcsuti torpe keveset tehetnek azonkivul, hogy ujabb es ujabb adokkal nyomoritjak a lakossagot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html