Látványosan jobban megy a cseheknek

A csehek drámaian növelték kiadásaikat az egészségesnek minősített élelmiszerekre az elmúlt hét évben, bár az is igaz, hogy chipsekből is jóval többet fogyasztanak, mint korábban.
Barabás Júlia, 2019. július 3. szerda, 08:18
Fotó: Pixabay

Az aktív életformák terjedésének, az emelkedő jövedelmeknek és a bővülő élelmiszer-kínálatnak köszönhetően ma már sokkal több egészséges ételt esznek a csehek, mint korábban - számolt be a prágai televízió riportfilmjéről a Radio Praha. A tej, joghurtok, müzlik és gabonaszeleket fogyasztásának növekedése mellett a zöldségek és gyümölcsök iránt is erősödik a kereslet.

Például málnából és avokádóból hétszer több fogy, mint hat évvel ezelőtt, müzlikből 100, gyümölcslevekből 70, friss tejből 50 százalékkal vásárolnak többet az emberek. Összességében 2012 óta 47 százalékkal bővült az egészségesnek tekintett élelmiszerek forgalma, míg az úgynevezett egészségteleneké 30, a semlegeseké 20 százalékkal.

A kép azonban nem ilyen egyértelmű: a kifejezetten károsnak tartott élelmiszerek kereslete is nőtt. Chipsekből és sós mogyoróból például több mint 60, pizzából 50, csokoládéból 25 százalékkal vesznek többet a csehek, mint pár évvel korábban. A Nielsen piackutató cég adatai szerint az emberek jobban tudnak fogyni attól, hogy egészségesen étkeznek, mint attól, hogy sportolnak. A cseh férfiak hetente átlag 3,6 órát szánnak sportolásra, míg a nők 3,2 órát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly, 2019.07.05 15:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.03 08:50

Magyarul mindenből többet esznek. Hogy ez jó vagy rossz mindenki eldöntheti maga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html