Barack Obama megerősítette, továbbra is bízik a hivatalba lépése óta tett kezdeményezések sikerében, a továbbra is emelkedő munkanélküliség, és a romló gazdasági kilátások dacára. Az elnök további költésre sürgette az amerikaiakat, és hogy ne tartsák pénzüket a matrac alatt.

Mióta átvettem a hivatalomat tudom, hogy ezt a válságot nem lesz könnyű megoldani, nem fog egyik napról a másikra menni, és a következő hónapokban is nehéz idők elé nézünk - mondta heti rádióbeszédében.

Egy másik, a New York Times hasábjain publikált interjúban Obama elismerte, hogy nem tudja biztosítani az amerikaiakat arról, hogy a gazdaság ismét növekedésnek indul az év későbbi részében. "Nem tudok róla, hogy bárkinek a birtokában lenne egy efféle varázsgömb" - mondta az elnök még pénteken.

Obama kommentjei nem voltak olyan pozitívak, mint azok az előrejelzések, amelyekre a nemrég általa ismertetett szövetségi költségvetést alapozták, amelyek szerint a gazdaság már 2009 második felében növekedésnek indulhat.

Rádióbeszédében a január vége óta hivatalában levő elnök már a 2010-es költségvetés várható küzdelmes elfogadtatására is célzott. A hatalmas költségvetési hiány csökkentésének és a gazdaság újraindításának egyik eszköze az egészségügyi reform lesz - mondta. Az amerikai egészségügy éves költsége évi 2500 milliárd dollárra bővült, és a biztosítással nem rendelkezők tábora immár 46 milliósra nőtt - számolt be a Reuters.

Ben Bernanke Fed-elnök is arról beszélt szombaton, hogy az amerikai központi bank (Federal Reserve; Fed) minden szeközzel fellép a gazdaság recesszióból való kivezetése és a pénzpiaci stabilitás megteremtése érdekében.