BUX
38519

Fogynak az elnök emberei

Peter Orszagh után Christina Romer is távozik az elnök csapatából.

NAPI, 2010. augusztus 6. péntek, 10:03

Újabb gazdasági tanácsadó távozik Barack Obama csapatából - jelentette a Reuters. Peter Orszagh, a Fehér Ház költségvetési tanácsának igazgatója nyár elején hagyta ott a grémiumot, példáját most Christina Romer követi. Romer többek közt a gazdasági válságra adott intézkedéseket koordinálta, s Obama ösztönző csomagjának egyik leghangosabb támogatójának számított.

Kritikusai éppen az ösztönző csomag kapcsán támadják leggyakrabban, az összesen 862 milliárd dolláros kormányzati programok ugyanis nem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket. Romer azok hatására korábban még csupán 8 százalékos munkanélküliséget prognosztizált, ezzel szemben a júliusi statisztikák a júniusi 9,5 után emelkedve 9,6 százalékos érétket mutatnak, a gazdaság növekedése pedig 2,4 százalékra lassult a második negyedévben.

A tanácsadó a Berkeley egyetem professzori székébe ül vissza, ám a gazdasági talpra állást segítő bizottságban támogatja a döntéshozást, Fehér Ház-beli utódjáról egyelőre nem lehet tudni.