BUX
37962

Fogyóban a görögök pénze

A görög miniszterelnök attól tart, hogy kormánya kifut a pénzből e hónap végére, és nem tudja fizetni a közalkalmazottak bérét, illetve nyugdíját - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap vasárnapi száma.

MTI-Eco, 2015. március 15. vasárnap, 14:55

Az újság szerint erről tájékoztatta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteken az Európai Parlament elnökét, Martin Schultzot Brüsszelben. "Ciprasznak sürgősen szüksége van pénzre, és ehhez meg kell győznie az eurócsoportot (az euróvezeti pénzügyminiszterek csoportját) és az Európai Központi Bankot (ECB) arról, hogy hajlandó reformokra, és ezeket már a jövő héten megkezdi" - mondta Schultz az újságnak.

Martin Schultz és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker pénteken arra sürgette a görög kormányfőt, hogy a jövő héten az eurócsoporthoz intézett levélben kötelezze el magát a januári kormányalakítás után leállított privatizációk folytatása és a hatékonyabb adóbeszedés mellett.

A nemzetközi hitelezők februárban elvben jóváhagyták a görög EU/IMF-mentőprogram négyhavi meghosszabbítását, de abból a maradék 7 milliárd euró kiutalását a görög kormány reformkészségéhez kötik, és erről hetek óta húzódnak a tárgyalások. Áthidaló megoldásként a görög kormány rövid lejáratú kötvényeket szeretne kibocsátani a szabadpiacon 2-3 milliárd euró erejéig, de ehhez is kellene az ECB jóváhagyása, mert Görögország már kimerítette a rövid futamú államadósság 15 milliárd eurós engedélyezett keretét.