Fogyóban az európai lendület

Az év hátralévő része kevésbé lesz lendületes az európai gazdaságok számára, mint a második negyed, az Európai Központi Bank (ECB) pedig nagyon óvatos és körültekintő marad - mondta Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke a CNBC-nek.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 16:09
Fotó:

Nem hirdetünk győzelmet, nagyon óvatosnak kell maradnunk, nagyon körültekintőnek, és tennünk kell tovább a dolgunkat; elsősorban a költségvetési irányelvek tökéletesítésével, a bizalom egy bizonyos szintjének konszolidálásával és újra kiépítésével, ami természetesen a legfontosabb pont Európában jelenleg - idézte az Európai Központi bank első emberét a hírportál.

Az euróövezet gazdasági növekedése erősen függ a belső fogyasztástól Trichet szerint, aki szerint az árstabilitás továbbra is a legjobb út a fenntartható növekedés biztosításához.

Az ECB első embere ugyanakkor megjegyezte, van egy nagy különbség az amerikai és az európai gazdaság között, mégpedig az, hogy a tengerentúlival szemben az öreg kontinesen nem elég flexibilisek a gazdaságok.

Trichet szerint ezért a fő üzenet az, hogy minél nagyobb erőkkel azon kell dolgozni, hogy rugalmasabb legyen a gazdaság, mert ez növelheti az európai növekedési potenciált.

Trichet a CNBC-nek elmondta, csalódott a lisszaboni stratégia megvalósításában, és úgy vélte, a következő évtizedben nagyon nagy erőket kell mozgósítani a strukturális reformok véghezvitelére. Ehhez pedig a flexibilis piacok alapvetően szükségesek - mondta, hozzátéve, hogy az EU-nak még mindig nem sikerült a termékek egységes piacát létrehoznia, és a szolgáltatási szektor is le van maradva az USA-hoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK