Li Jong a minisztérium honlapján olvasható közleményében arra figyelmeztet, hogy egyre több a pénzügyi rendszert érintő veszélyforrás az országban. A banki eszközállomány és a kihelyezett hitelek mennyisége az elmúlt években rendkívül gyorsan nőtt, ezeket a banki hiteleket ugyanakkor a gazdasági körforgásban is tesztelni kell. A legveszélyesebbnek az ingatlanpiac és az ehhez kapcsolódó ágazatok hiteleit ítéli Li, valamint a tartományi szintű finanszírozási mechanizmusok kitettségét.

A pénzügyminiszter-helyettes kitér arra, hogy a központi bevételek lefelé mutató nyomással kénytelen szembenézni a vállalati bevételek csökkenése és az adóbevételekből behajtott összegek apadása miatt. Az idei év első 11 hónapjában a pénzügyi bevételek 11,9 százalékkal nőttek szemben a tavalyi 14,9 százalékkal. A kínai gazdaság ugyan a talpra állás jeleit mutatta az év utolsó három hónapjában, annak ütemét azonban a gyenge külső kereslet és a hazai gazdasági korlátozások lassíthatják.

Li a jövőbeli kihívásokkal kapcsolatosan kiemeli: igen nehéz feladatnak ígérkezik a gazdasági növekedés jövőbeli bázisaként számon tartott fogyasztás emelése, ennek fő oka a vidéki jövedelmek kiszámíthatatlansága, a falusi infrastruktúra és társadalombiztosítás hiánya.