Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán parlament 259 igen és 226 nem szavazattal elindította útjára a földreformot - tudósított a lengyel Rzeczpospolita. Ez azt jelenti, hogy miután az új szabály 2021. július 1-jétől életbe lép, mintegy 40 millió hektár földterület válik többé-kevésbé szabadon eladhatóvá. Az agrárreform elindítása az egyik feltétele annak, hogy az IMF továbbra is támogassa hiteleivel az országot.

Jelenleg az ukrán mezőgazdaság oligarchák tulajdonában van, ezzel függött össze az eddigi eladási tilalom is. Az állammal összefonódó üzletemberek megnehezítik a kis farmerek tevékenységét, például nem tudják megnagyobbítani gazdaságuk területét. A reformtörvény többféle módon is igyekszik védeni a mezőgazdaságból élőket.

Először is 2024-ig csak természetes személyek vásárolhatnak földet, és összesen nem birtokolhatnak többet 100 hektárnál. Jogi személyek csak 2024-től szállhatnak be a földvásárlásba, náluk tízezer hektár lesz a felső határ. Külföldiek csak akkor vásárolhatnak, ha a földreformról szóló népszavazáson erre rábólint az ukránok többsége.

Úgynevezett agresszor államok, mindenekelőtt Oroszország állampolgárai nem vásárolhatnak Ukrajnában földet. Fizetni csak banki átutalással lehet, pénzintézet csak akkor juthat földhöz, ha ügyfele nem tudja törleszteni a vásárlásra felvett hitelét. A bankoknak öt éven belül el kell azt adniuk a birtokukba került földet, mégpedig olyan áron, amely nem lehet alacsonyabb egy szakértő becslésben maghatározott árnál.