Gázbeszerzés: gyomrost adott az EU az oroszoknak

Megállapodtak a közösségi gázirányelv tervezett módosításáról szerdán az Európai Unió társjogalkotó intézményei - a kompromisszumos megoldás bonyolultabbá teszi, de nem lehetetleníti el az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését - derül ki az MTI összefoglalójából.
Szabó Dániel, 2019. február 13. szerda, 12:15
Fotó: Getty Images

Az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács képviselőinek a kedd este kezdődött, éjszakába nyúló tárgyalásaik során sikerült tető alá hozniuk az előzetes egyezséget. A cél lényegében az volt, hogy az EU-n kívülről tenger alatti vezetékeken érkező földgáz szabályozást szigorítsák, ezzel leginkább az orosz gázbehozatalt nehezítették volna.

Az eredeti tervekhez képest ez végül kevésbé erélyes lépésben nyilvánulhat meg, de például a Németországba fölgáztvivő Északi Áramlat 2 projektet lényegesen nehezebb helyzetbe hozza. A vezetéképítés végülis nem kerül veszélybe, csak bonyolultabb, lassabb és drágább lesz befejezni.

Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos üdvözölte a megegyezést, amely szerinte "fontos lépés a jól működő, valóban integrált, átlátható, versenyt ösztönző, szolidaritáson és bizalmon alapuló belső gázpiac megteremtése felé".

A joghézag bezárásával Európa biztosítja, hogy a közösség előírásai a kívülről érkező gázvezetékekre is vonatkozzanak, az irányelv követelményeit az EU teljes területén, szárazföldön és vízen is alkalmazzák - mondta, hozzátéve, hogy csak nagyon szigorú körülmények között lehetségesek kivételek, és ezek megadásában az Európai Bizottságnak döntő szerepe lesz.

A tagállamok uniós nagykövetei előző héten "szinte teljesen egyhangúlag" szavazták meg az ülés előtt utolsó pillanatban tető alá hozott német-francia egyezséget. Az Európai Parlament pedig már tavaly áprilisban elfogadta álláspontját a 2017 novemberében kezdeményezett módosítást illetően, így azonnal megkezdődhetett a tárgyalás az intézmények között.

Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, ez várhatóan a következő néhány hónapban megtörténik. Ezután a tagállamoknak kilenc hónapjuk lesz átültetni az új szabályokat a nemzeti jogba.

Sokan élesen bírálják a projektet, amelynek keretében év végéig két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlatot. Moszkva így elméletileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitállamot, egyetlen útvonalra terelhetné át európai gázszállítmányai 80 százalékát, ráadásul domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Az EU a gázfogyasztása 74,4 százalékát importból fedezi. Ezen belül a legnagyobb beszállítónak Oroszország számít, amely a behozatal 42 százalékát adja, Norvégia részesedése 34 százalék, Algériáé 10 százalék. A cseppfolyósított földgáz (LNG) aránya 14 százalék.

Arról, hogy az európai gázpiac jelentős átalakuláson megy át, amelyben Magyarország is próbálja összekuszálni a szálakat korábban a Napi.hu részletes elemzést készített. Ebből kiderül, hogy az év végén, ha Oroszország tényleg leállítja ukrajnai transzportját, akkor Magyarország szélsőséges esetben akár gáz nélkül is maradhat. Az Egyesült Államok pedig gazdasági érdekei miatt egyre nagyobb szeletet akar magának az európai tortából és már Magyarországnak is jelezték: a piaci érdekeik megsértését egy újabb magyar támogatású orosz ellátási útvonal létrehozásában erővel is készek megakadályozni.

 

Senki nem tudja, honnan jön jövőre elég gáz a fűtéshez

Ha az oroszok valóra váltják fenyegetésüket, és 2019 végén elzárják az ukrán vezetékeket, Magyarország bajba kerül. Földgáz valahonnan biztosan lesz, de az árak elszabadulása borítékolható. Ennek egyik oka, hogy a magyar kormány bár évek óta régiós gáztranzit-vezéri pozícióról ábrándozik, csalatkozhat - ráadásul az Egyesült Államoknak is a kisujjára lépett.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.14 17:48

@Józsi1111: "De én úgy emlékszem, hogy régebben a németek és az orosz gázüzlet és az ellen foglaltál állást."

Rosszul emlékszel, bár egy kicsit zavaros ez a mondatod. Én részvényesként annak örülnék, ha az oroszok egyáltalán nem építenének új gázvezetékeket Európába, hanem az erre fordított összeget kifizetnék osztalékként a részvényesek között. De megértem, hogy az ukránokkal eldurvult helyzet miatt kerülő-vezetékeket építenek. Ennyi. Hogy ez a jenkiknek vagy Macronnak nem tetszik - hát így jártak, semmi közük hozzá, törődjenek a saját dolgukkal.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.14 17:24

@Panzerkraftwagen_Drei:
Érdekes most tisztában vagy az ukrajnai gázszállítás kockázatainak.
De én úgy emlékszem, hogy régebben a németek és az orosz gázüzlet és az ellen foglaltál állást.
Pedig a németek pont a most felhozott okok alapján voltak az északi vezeték megépítésének szigorítása ellen.
Vagyis a németek szigorításellenességét kifogásoltad.
Most meg egy laza szigorítást is ellenzel, a drágulásra hivatkozva.
Az orosz gázüzlet is csak akkor jó, ha az a miénk, de ha másé akkor bűn.
Csak üthess egyet az általad kiválasztotton.
Mint ahogyan Trump esetében is.
Trump tetszik neked, tehát a hibás nem lehet Trump, csak Trump külügyminisztere.
Szerintem ez ostobaság.
De mindig ezt csinálod, kiragadod a neked tetsző dolgokat és Origós módon tálalod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.14 16:39

@Panzerkraftwagen_Drei:
Kár, hogy emberség nem volt a tantárgyaid között.
Talán, ha lett volna, most nem jobbszélről kavarnád a szart, ezzel is az Orbáni politikát támogatva.
De ezt tudnod kell, hiszen most sem a politikáját kifogásolod csak a rablásaikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.13 23:39

@Józsi1111: "Orbán brüsszeli bohóc e?"

Az, ahogy már többször írtam. De, ha megbocsátod, engem nem igazán tud érdekelni ez a szánalmas boxos fölcsuti tyúktolvaj, ahogy az egész szánalmas, élősködő, tolvaj fajtája se, én tanulásból és munkából éltem egész életemben, az ilyen szánalmas férgeket magasról lenézem, akárhány milliárdot is loptak/raboltak össze.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.13 23:33

@Józsi1111: "A régi vezetékeket a szigorítás nem érinti. Mitől nőne az orosz gáz ára?"

1. Az ukránok kilopják a gázt a vezetékből, vagy sokkal magasabb tranzitdíjat követelnek. (Volt/van rá példa.)

2. Az oroszok erre válaszul elzárják a gázt Ukrajna felé. (Volt rá példa.)

3. Mindkettő egyszerre.

Te bizonyára nem követed a fejleményeket, de én Gazprom-részvényesként igen, és biztosíthatlak, hogy jelenleg is áll a bál az oroszok és ukránok között az ukrán tranzit elszámolásáról, dollármilliárdokat követelnek egymástól, és kölcsönösen fenyegetőznek, az ukránok a gáztranzit, az oroszok a gázbetáplálás leállításával. A fejleményeket közelről, naponta követve, hidd el nekem, hogy óriási szerencsénk, hogy ezen a télen még eljutott hozzánk az orosz földgáz. Meg egész Európáé, mellesleg. Volt a tél elején, többek között, egy jelentős nyomáscsökkenés az ukrán gázvezetéken, azaz az orosz gáz visszafogása, csak nyomatékosítani az érveiket, gondolom.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html