Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten közölte, hogy Washington büntetőintézkedésekkel fogja sújtani azokat az európai cégeket, amelyek nem vonulnak ki az Északi Áramlat 2 nevű orosz-német és a Török Áramlat nevű orosz-török gázvezeték kivitelezéséből, ugyanis az amerikai kormány szerint ezek a cégek egy 2017-es szövetségi törvény hatálya alá esnek. Ez a törvény "az Egyesült Államok ellenségeinek szankciókkal való elrettentését" szolgálja - emlékeztetett.

Donald Trump amerikai elnök már tavaly decemberben rendeletet írt alá olyan szankciók lehetőségéről, amelyek büntetnék az orosz-európai gázvezetékek kiépítésében részt vevő vállalatokat, mert kormánya szerint az újabb vezetékek növelnék Európa függését az orosz energiától, és ezzel erősítenék Moszkva politikai befolyását a kontinensen. Németország és az EU is élesen bírálta akkor ezt a rendeletet, az európai ügyekbe történő amerikai beavatkozásnak minősítette - írja az MTI-re hivatkozva az Infostart.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte pénteken, hogy ezek a szankciók "törvényes üzleti tevékenyéget folytató" európai cégeket sújtanának. Emlékeztetett, hogy Washington büntetéssel fenyegeti azokat a cégeket is, amelyek üzleti tevékenyéget folytatnak Iránnal vagy Kubával, illetve fenyegeti a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkatársait. Borrell közölte: az EU tiltakozik azon amerikai politika ellen, amely egyre inkább cégek vagy egyének büntetésével akarja elérni céljait szerte a világon.

"Ha vita van köztünk mint szövetségesek között a politikáról, akkor az Európai Unió mindig nyitott a párbeszédre, de nem a szankciókkal való fenyegetés árnyékában. Az európai politikáról az európaiak döntenek, nem kívülálló országok" - szögezte le.