Földrengés volt Rómában

Két közepes erejű földrengés rázta meg szerdán Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.
Inforádió, 2017. január 18. szerda, 13:28
Fotó: Stocksnap

Sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek hírek. Hírügynökségi beszámolók szerint Rómában elővigyázatosságból két metróvonalat is kiürítettek a rengések miatt.

Az amerikai földtani intézet jelentése szerint az első, 5,3-as erejű földrengés középpontja 104 kilométerre északkeletre volt Rómától, és mindössze hét kilométerre Amatrice városától, amely súlyos károkat szenvedett a tavaly augusztusi nagy erejű földrengésben. Hasonló erősségű volt a második szerdai rengés is. A 6,1-es fokozatú amatricei földrengésben háromszázan haltak meg, épületek és lakóházak ezrei semmisültek meg.

Azóta több mint 45 ezer utórengés volt a térségben. Októberben történt egy 6,6-os fokozatú is - ez volt az elmúlt 36 év legerősebb földrengése. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet jelentése szerint az elmúlt hónapok rengései 600 négyzetkilométernél nagyobb területen változtatták meg a térség domborzatát, az epicentrum környékén például mintegy 70 centimétert süllyedt a talaj.

HOZZÁSZÓLÁSOK