Földrengésszerű változás jöhet az EU-ban

Az európai jobbközép ugyanúgy visszaszorulhat a kontinens politikai palettáján, ahogy a balközép háttérbe került, ami alaposan átrajzolhatja a hatalmi viszonyokat: egy új centrum és a populista erők vehetik át az irányítást, meghatározva Európa politikai-gazdasági jövőjét.
Komócsin Sándor, 2018. június 11. hétfő, 07:08
Fotó: Napi.hu

Európa tradicionális jobbközép pártjai hirtelen azzal a választói lázadással néznek szembe, amely a legtöbb uniós országban kisodorta a hatalomból balközép politikai erőket a 2008-2009-es pénzügyi válság után. Az identitáspolitika erősödik, miközben a hagyományos jobb-bal felosztás gyengül, kihúzva a szőnyeget a tradicionális pártok lába aló - írja Alex Baker a Financial Times (FT) európai uniós ügyekkel foglalkozó szakszerzője.

Egyik oldalról bekerítették a tarkabarka bevándorlóellenes, EU-faló populisták, akik a berlini és brüsszeli elitre zúdítják tüzüket. Az elmúlt hetekben a Matteo Salvini vezette radikális jobboldali Liga került ezek közül reflektorfénybe az olasz kormányalakítási huzavona kapcsán.

A másik oldalról az új centrista csapat támad, az élen Emmanuel Macron francia államfővel és Albert Rivera spanyol politikussal. Az utóbbiak pártjai legalább EU-pártiak, ám meg akarják törni a hagyományos politikai erők uralmát az Európai Parlamentben (EP).

Lenni vagy nem lenni

Az EP legnagyobb játékosa az Európai Néppárt (EPP), a hagyományos jobbközép pártok ernyőszervezete, amely minden évben tart egy fórumot aktuális kérdésekről. A június első hetében rendezett idei találkozón a fő kérdés meglehetősen drámai volt: mi lesz az EPP sorsa. Ez a pártcsalád ellenőrzi az EP-t, adja az Európai Bizottság és Tanács elnökét, ám súlya - ha nem is olyan drámaian, mint a mérsékelt balé - csökken.

A konzervatívok befolyásának csúcsán, 2011-en az EU 27 vezetőjéből 17 tartozott közéjük, míg most már csak nyolc. Ez a trend megerősödhet a jövő májusi európai parlamenti választásokon. Bár várakozások szerint az EPP marad a legnagyobb pártcsoportosulás az EP-ben, a Hanbury Strategy tanácsadó cég felmérése azt mutatja, hogy ha ma lenne a szavazás, súlya a jelenlegi 29 százalékról 25 százalékra zsugorodna.

Belharc

A pártközösség fővonalába tartozóknak rossz hír, hogy a kevés EPP-vezető közül, akik jól teljesít, kiemelkedik Orbán Viktor, aki nemrégiben nyert választás antiszemita ízű Soros-kampányával, illetve Brüsszelt és Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját ostorozó kampányával - írja az FT publicistája. Egy képviselő szerint Magyarország miniszterelnöke nem az EPP oldalán, hanem az EPP ellen fellépve nyert a szavazáson.

A pártcsaládon belül mindez megosztottságot okoz: a svéd és a holland liberális jobboldali pártok az Orbán Viktor vezette Fidesz kizárását akarják a Néppártból. Mások azt a meg nem értett józan politikus látják benne, aki elsőként ismerte fel mekkora árat fizet a konzervatív oldal azért, hogy Merkel a nyitott kapuk politikáját folytatta a bevándorlókkal szemben a menekültválság csúcsán.

Ismétli magát a történelem

Az EPP olyan keresztúthoz érkezett, amelyen az 1990-es évek elején át kellett jutnia - véli Barker. Akkor nyitnia kellett a szűken vett kereszténydemokratáktól kisebb nagyobb távolságra lévő francia, spanyol, olasz, illetve kelet-európai jobbközép pártok felé. Most hogy, hogy nem éppen ezek az országok azok, amelyekben visszaszorul befolyása, vagy a szavazók akaratából, vagy azért, mert elmozdulnak az EPP alapértékeitől.

Úgyhogy most két dolgot tehetnek: vagy visszafordulnak az egyszínű platform felé, vagy szemet hunynak Orbán Viktor és társai viselt dolgai felett, akik a populista kártyára tettek, ami nagyon bejött nekik. A sokszínűség a nagy család ára - próbálja elvenni a dilemma élét Janusz Lewandowski lengyel EP-képviselő, korábbi európai bizottsági biztos.

Mi jöhet?

A történet vége az lehet, hogy az EPP átalakítását nem politikai döntéssel, hanem generációváltással oldják meg. Merkel minapi beszédét az EPP értekezletén - amelyben egyebek mellett odaszúrt a magyar vezetésnek, mondván: az nem nevezhető európai szolidaritásnak, hogy egy ország soha egyetlen menekültet sem akar befogadni -, még jól fogadták.

Sebastian Kurz, Ausztria 31 éves kancellárja azonban nem volt túl lelkes. Ő azzal nyert választást országában, hogy Merkel migrációs politikája ellen kampányolt. A jövő azonban a hozzá hasonló fiataloké. Az EPP dilemmájának megoldása az új generációra hárulhat.

A fotó forrása: Riccardo Pareggiani/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.06.11 15:44

@atombandi: "a kerdes inkabb ugy szol, hogy kevesen legyenek, de tisztessegesek, vagy legyen meg a tobbseg barmi aron. "
A kérdés fele igaz. Az, hogy ki a tisztességes már megítélés kérdése. Erről döntenek majd a szavazók jövőre. Az EPP tagságának egy része is "fordul", erre a legjobb bizonyíték Merkel anyó pálfordulása éppen most. Az unió állampolgárainak szempontjából nem biztos, hogy az a tisztességes aki a befogadás-migráció pártján állt/áll (úgy érzem ezt sugallja a bejegyzésed). Ez nem nyugati-keleti törésvonal már (az volt 2015. őszén, de eltelt 2,5 év).
Talán véletlen, hogy Ausztriában, Olaszországban de akár már Németországban is teljesen megváltoztak a belpolitikai erőviszonyok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.06.11 15:17

a kerdes inkabb ugy szol, hogy kevesen legyenek, de tisztessegesek, vagy legyen meg a tobbseg barmi aron. lathatoan nem kepesek feloldani a problemat, a hatalom nagy ur, megprobaljak menteni a menthetetlent. igazabol orban szetveri az epp-t, de ezt egyik fel sem hajlando beismerni, egeszen addig, amig kenyertoresre nem kerul sor. marpedig jol lathatoan a nyugati konzervativ eroknek eleguk van. itt mar csak az a kerdes, hogy kik lepjenek ki, az nyugatiak, vagy a keletiek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2018.06.11 11:11

@ilsi: Látszik hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban kaptál lehetőséget, mint üldözött baloldali művész, akinek nincs lehetősége eleget keresni a szemétre való műveivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2018.06.11 09:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2018.06.11 08:33

Orbán kinőtte ezt a mini-országot - átveszi Európát.
STOP MACSKA A PARLAMENTBEN ? migránsmacska- rejtegetés büntetendő
-Börtönner sújtható, aki
*menekülő macskákat fogad be,
*macskabandákat egerésztet,
*idegen macskanépeket telepít be.
Az alkotmánymódosítás nem érinti az egértársadalmakat - ha azok kizárólag magyar egerekből állnak.
-Kicsik vagyunk, de jók ugribugriban. - mondta.
-Élő írók a villamoson után: élő politikusok a trolin. Szotyolával, gumicukorral etetni tilos.
-Kibírtuk Horthyt, Szálasit, Rákosit, Kádárt ? egy Orbán már meg sem kottyan nekünk!
-Vörös csillaggal mentem ki az utcára, rögtön bilincsbe vert két rendőr. -Hát azok? Mutattam az árpádzászlósokra. -Azok csak több zebrát akarnak a gyalogosoknak.
-Mindig ugyanazok mondják el ugyanazt ugyanazoknak.
-Ti vagytok a világ leggazdagabb országa, milyen problémátok lehet? - kérdeztem egy osztrákot. -Csak egy problémánk van: ti magyarok.
-Egy bolgár tehéncsorda áttévedt Szerbiába. Az EU nem akarta visszafogadni. (Csak a marhák mennek visszafelé).
-A Halál megállt az ajtóban. Köhintett. Semmi. Mindenki a kütyüjét vakarászta. ÉN A HALÁL VAGYOK! - recsegte és dobbantott, Süket csend. Mérgesen földhöz vágta a kaszáját és el.
-A falu óriásit fejlődött: régen nem volt szemeteskocsi, most van. Nem volt szennyvízcsatorna, most van. Nem volt kábel-tv, most van. Ja, hogy sem szemét, sem szennyvíz nem volt? És maguk énekeltek, táncoltak? Micsoda elmaradottság!
-Ha megtelefonálom, mit mesélek, ha haza érek?
-Kimentem a piacra, hát a paradicsom mindenütt 598 Ft. Azt mondták, az éjszaka angyal jelent meg nekik és ezt súgta meg. Jól van, mondom, most elmegyek a gazdasági versenyhivatalhoz, hogy járt-e náluk is az angyal?
-Végigolvastam a gyógyszer-cetlit, a végén: mellékhatása ritkán halálos /KLACID/-
-Mellékhatások: Lásd orvosi lexikon A-Z.
-Összecseréltek a műtőben, mert veszekedtek a sebészek, de mázlim volt, mert a hullaházban is veszekedtek a boncnokok és visszacseréltek az eredetire.
-Mikor rendőr voltam, elmeszeltem egy gyorshajtót 100 pénzre, de bevittek műtétre, hát nem fölismert a sebész!
-Mindenki azt hiszi, ha A-ból B-be megy, ott jobb lesz neki. Csak amikor millióan az egész ABC-t bebarangolták, akkor látják, hogy nem. (Vagy akkor se).
-Nagy futball-istállók júliusban ?fedeztetnek?, mert a tavaszi gyerek lesz a legjobb futballista. A karácsonyi selejt.
-Revideálták Tróját: Nem Heléna miatt tört ki a háború, hanem az anyósa miatt. (El akarta adni az aranyalmát).
-A KRÓNIKA után esti mesénk következik. Basszus! Azt hittem, ez volt az!
-Megnyomtam a gombot ? és ott beszélt a miniszterelnök úr a konyhámban. ?...a migránsok...megvédjük... a haza...? Bocs, elnök úr, de át kell magát raknom, ide, a szemetesre, kell a hely a főzéshez. ?...ránk törnek... nem engedjük...? Jaj, ne haragudjon, magára esett egy kis paradicsomszósz. -Morzsi! Nem mész! Mit csinálsz? Ez a miniszterelnök úr!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html