Fölényesen győzött az SNS az első becslések szerint

Az első becslések szerint az Aleksandar Vucic vezette jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok mintegy 52 százalékát szerezte meg a Szerbiában vasárnap tartott előre hozott parlamenti választáson.
MTI, 2016. április 24. vasárnap, 22:23

A párt a legutóbbi, 2014-es választáson is elsöprő győzelmet aratott. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) mintavételi eljárással történő szavazatszámlálásának eredményeiből az is kitűnik, hogy a második helyet 14,4 százalékkal az SNS eddigi baloldali koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szerezte meg.

Nem okozott meglepetést, ugyanakkor a belgrádi parlament eddigi Európa-párti összetételében zavart okozhat, hogy két oroszbarát párt is valószínűleg átlépheti az öt százalékos parlamenti küszöböt. A Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt az előzetes eredmények szerint a voksok 7 százalékát szerezte meg, a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciója pedig jelenleg 4,1 százalékon áll.

A vajdasági tartományi parlamenti választásokon a B92 belgrádi televízió előzetes eredményei szerint a Vajdasági Magyar Szövetség az eddig feldolgozott voksok 31 százalékát szerezte meg. A Szerb Haladó Párt, valamint az eddig ott kormányzó, országosan viszont ellenzékben lévő Demokrata Párt (DS) pedig fej-fej mellett halad: a DS 15,4, az SNS pedig 15 százalékot szerzett. Szerbia északi tartományában az előzetes eredmények szerint 8,8 százalékot szerzett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus közösségének a koalíciója.

HOZZÁSZÓLÁSOK