Föltámasztaná a jóléti államot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék prioritásként a szociális beruházást (a készségeket és képességeket erősítő ellátások) és szolgáltatások és korszerűsítsék jóléti rendszereiket, amelyek hathatósabb aktív befogadási intézkedéseket, valamint a szociális területre fordított költségvetés hatékonyabb és eredményesebb felhasználását jelenti - derült ki az uniós végrehajtó testület közleményéből.
NAPI, 2013. február 20. szerda, 13:58
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a felszólítást az Európai Bizottság által most elfogadott, Szociális beruházás a növekedés és a kohézió érdekében című dokumentuma tartalmazza. A közlemény iránymutatást ad a tagállamok számára az uniós pénzügyi források - mindenekelőtt az Európai Szociális Alapnak - a szociális beruházásra (a készségeket és képességeket erősítő ellátások) és szolgáltatásokra, valamint a jóléti rendszerek korszerűsítésére történő optimális felhasználáshoz. A közlemény hangsúlyozza: az Európai Bizottság az európai szemeszter keretében kiemelt figyelemmel követi nyomon az egyes tagállamok szociális védelmi rendszereinek teljesítményét, és szükség esetén országspecifikus ajánlást bocsát ki.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos a testület sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jelenlegi pénzügyi válság társadalmi következményei rendkívül súlyosak, ezért a tagállamoknak a jelenlegi költségvetési korlátaikon belül a humán erőforrások és a társadalmi kohézió fejlesztését szolgáló beruházásokra kell fordítaniuk figyelmüket. Ez döntő fontosságú lehet abban, hogy tényleges előrelépést lehessen elérni az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósításában. Ha a tagállamok most végrehajtják ezeket a szociális beruházásokat, megelőzhetik, hogy a jövőben sokkal nagyobb pénzbeli és társadalmi árat kelljen fizetniük - jelentette ki.

Az EU-ban mintegy 120 millióan (a népesség 24,2 százaléka) vannak kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztettség kockázatának, a munkanélküliség 10,7 százalékon áll, a fiatalok körében pedig drámaian, 22,7 százalékra emelkedett az állástalanok aránya, a hajléktalanok száma pedig a legtöbb tagállamban nőtt, eddig nem látott szintekre emelkedve.

Andor megemlítettte, hogy a bizottság javaslatot tett arra, hogy a következő hétéves pénzügyi keretben a kohéziós forrásoknak legalább a 25 százaléka az Európai Szociális Alapba (ESZA) kerüljön. Az ESZA forrásai várhatóan 10 százalékkal, 76 milliárd euróról 84 milliárd euróra emelkedik.

Iránymutatás a hatékonyabb költekezésre

A bizottság által most előterjesztett szociális beruházási csomag irányt mutat a tagállamoknak ahhoz, hogyan alakítsanak ki olyan szociálpolitikákat, amelyekkel hatékonyabban és eredményesebben tudnak szembenézni a mostani jelentős kihívásokkal, hiszen súlyos pénzügyi problémákkal, növekvő szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel, valamint soha nem tapasztalt mértékű, mindenekelőtt a fiatalokat sújtó munkanélküliséggel kell megküzdeniük. Ezekhez társul a társadalmak elöregedése és a munkaképes korú népesség csökkenő aránya, ami próbára teszi a tagállamok szociális rendszereinek fenntarthatóságát és megfelelőségét.

A szociális beruházási csomag részét képezi a gyermekszegénység felszámolásáról szóló bizottsági ajánlás, amely a gyermekek érdekeit szem előtt tartó szociális beruházások integrált megközelítésére szólít fel. A bizottság szerint a gyermekekbe és a fiatalokba történő beruházások jelentősen megtérülnek, mivel képesek megtörni a nemzedékről nemzedékre átörökítődő szegénység és társadalmi kirekesztettség ördögi körét, és jobb lehetőségeket biztosítanak a gyermekek és fiatalok számára életük későbbi szakaszában.

Három fő hangsúly

A bizottsági közlemény szerint a szociális beruházási csomag olyan integrált politikai keret, amely figyelembe veszi a tagállamok közötti társadalmi, gazdasági és költségvetésbeli eltéréseket. A csomag egyrészt hangsúlyt helyez annak biztosítására, hogy a szociális védelmi rendszerek az egyént életében, ha kell, választ adjanak a válságos helyzetekben jelentkező szükségletekre. A bizottság szerint ugyanis nagyobb erőfeszítésre van szükség a társadalmi szakadék kialakulásának megelőzésére, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljanak a magasabb szociális kiadások. Másrészt egyszerűbb és célirányosabb szociálpolitikák kialakítására szólít fel a megfelelő és fenntartható szociális védelmi rendszerek biztosítására. Egyes országok jobb eredményeket mutathatnak fel szociális téren, mint mások, noha hasonló vagy kisebb költségvetésből gazdálkodnak, ami azt mutatja, hogy a szociálpolitikai kiadások az eddiginél hatékonyabbá tehetők. Harmadrészt, a tagállamok aktív befogadási intézkedéseinek erősítését szorgalmazza. A megfizethető és jó minőségű gyermekgondozási és oktatási szolgáltatások, a korai iskolaelhagyás megelőzése, a képzés és álláskeresés, valamint a lakhatás támogatása és a hozzáférhető egészségügyi ellátás mind olyan politikai területek, amelyek nagy potenciállal rendelkeznek a szociális beruházás terén - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.20 19:28

A szociális piacgazdaság feltámasztásához kell néhány dolog:

1. profitok csökkentése

2. patrióta kapitalista réteg kinevelése

3. 30%-os vám az Európán kívüli árukra

4. kartellek -monopóliumok felszámolása

5. hosszútávú hitelek a kezdő-kis ,és középvállalkozóknak


6.keresztényszociális nevelés az Eu-ban


7. bevándorlás korlátozása az EU-ban


8. családi adózás az egész Eu-ban


9. olyan szakmák tanítása ,amivel el lehet helyezkedni


10.kezdő ,kis ,és közép vállalkozások piacra jutásának támogatása / multik korlátozása/11. spekulációt 50%-kal adóztatni /deviza -részvény -arany -olaj/


Kb így lesz egy normális európai szociális piacgazdaság...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html