Folytatni kell az élénkítést az OECD szerint

A globális gazdasági kilábalás lassabban bizonyul a vártnál, ezért az OECD azt szorgalmazza, hogy a gazdaságpolitika irányítói kezdjenek gazdaságélénkítő lépésekbe - idézi a Bloomberg a szervezet elemzését.
NAPI, 2010. szeptember 9. csütörtök, 11:45
Fotó:

Az OECD előrejelzése szerint a G7-ek gazdasága 1,5 százalékkal bővülhet a második félévben, ami alatta marad az első félév 3 százalékos és a korábban prognosztizált 1,7 százalékos növekedésnek. Az Egyesült Államok GDP bővülése 1,2 százalékra lassulhat a korábbi 2 százalékról, Japán 0,6-0,7 százalék körül növekedhet az utolsó két félévben, Németország esetén ugyanakkor 0,7 százalékról 1,1 százalékra gyorsulhat a gazdaság bővülésének üteme.

A szervezet figyelembe veszi az elszálló költségvetési hiányokat, ezért azt javasolják: amennyiben a lassulás átmeneti jelenségnek bizonyul, akkor a kormányok még ne kezdjenek bele a stimuláló intézkedések kivonásába, és ezzel párhuzamosan maradjanak elkötelezettek a hiányok csökkentése mellett. Ha tartós lesz a lassulás, akkor - javasolja az OECD - a központi bankok kezdjenek eszközvásárlásokba, tartsák nulla körül az irányadó kamatlábakat, és a kormányzat is kénytelen lesz későbbre halasztani a megszorításokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK