Folytatódhat a forint vesszőfutása? - Megszólalt Magyarország hitelezője

A feltörekvő országok egyik legnagyobb pártfogója, Mark Mobius befektető úgy véli: nincs még vége az elmúlt hetekben kibontakozott felfordulásnak. Ezzel élesen szembe helyezkedett egy másik ismert szakértővel, aki a mostanra kialakult árakon vásárlást ajánl a befektetőknek.
Napi.hu, 2014. február 7. péntek, 10:41
Fotó: Napi.hu

Még nem vagyunk túl a legrosszabbon a feltörekvő piacokon - állítja Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke a Bloomberg tudósítása szerint. Ez az alap tartja kezében a külföldi befektetők közül a legnagyobb magyar államkötvénycsomagot. A negatív hangulat még mindig jól érezhető, ezért további masszív eladási hullámra számíthatunk - idézte a sokak szemében gurunak számító szakembert a Bloomberg.

A Templeton több mint 50 milliárd dollárnyi feltörekvő piaci papírt kezel, ám Mobius nyilatkozata szerint jelenleg nem vásárol, hanem várakozik. Az alap irányítói ugyanis arra számítanak, hogy az árak tovább csökkennek vagy legalábbis időbe telik, mire stabilizálódnak. Mobius két hete azt mondta, hogy várakozásai szerint a feltörekvő régiókba visszatér a tőke, mivel GDP-hez viszonyított adósságuk viszonylag alacsony, miközben devizatartalékaik magasak. Vannak lehetőségek, de nem kell ész nélkül futni utánuk - fejtegette a szakértő.

A jövő héten ugrik a majom a vízbe

Nem jó hír Magyarországnak, hogy a Templeton feje azt mondja: egyelőre nem vásárolnak. A jövő héten derülhet ki ugyanis, változtat-e Magyarországgal kapcsolatos stratégiáján az alap - figyelmeztetett a Napi Gazdaság. Szerdán jár le ugyanis nagyjából 446 milliárd forint értékű 2003-ban és 2004-ben kibocsátott tízéves kötvény (2014/C) futamideje.

Ebből 124,5 milliárd értékű papír lehet a Templeton birtokában, ami a teljes mennyiség közel 28 százaléka. A nemzetközi sajtó véleménye szerint a feltörekvő piacok következő tesztje az lesz, hogy az intézményi befektetők megújítják-e itteni vásárlásaikat. A Templeton esetén a kérdés az: vásárol-e újabb magyar kötvényeket szembe állítva az ezzel járó kiadást a jövő héten befolyó bevétellel. Akár mit is tesz, mivel ez az alap a magyar kötvénypiac legnagyobb külföldi szereplője, a kisebbek követni fogják.

A vásárlásokat a lejárat előtt vagy után bonyolíthatja le a Templeton. A Napi Gazdaság szakszerzője a Templeton 2013 utolsó negyedévében 700 millió dollárral emelte magyar befektetéseit. amelyek így az év végére 12,4 milliárd dollárra mentek fel.

Cö-cö-cö

Nem osztja Mobius pesszimizmusát Jim O'Neil, a Goldman Sachs vagyonkezelő alapjának korábbi elnöke, a Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát összefogó BRIC rövidítés kitalálója - írta a Bloomberg. O'Neil a héten azt nyilatkozta, hogy a mostanra kialakult árakon már érdemes feltörekvő piaci eszközökbe fektetni a pénzt. Álláspontja szerint az ebbe a körbe tartozó országok egy részének vannak komoly problémáik, de feltörekvő piaci válságról beszélni nevetséges.

Az MSCI Emerging Markets Index értékpapír-piaci mutató 11 százalékot veszített értékéből október második harmada óta. Ezzel öt éve nem látott prémiumot kínál a fejlett országok befektetési lehetőségeit értékelő MSCI World Indexhez képest. Akár negyven százalékkal jobb hozamot érhet el az az befektető, aki vállalja a feltörekvő piacok választásában rejlő kockázatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Chole, 2014.02.08 06:25

@Chole: Részletesebben: A pénz oda megy, ahol több lesz belőle. Ha az USA államkötvények kamata nő (ami nem a hozam), akkor az árfolyama csökken. (Egész pontosan azért csökken az árfolyamuk, mert már a FED-nek sem kellenek, aki eddig nyomtatott pénzből mesterségesen felfújta az árfolyamukat.) Ezalatt a magyar kötvények árfolyma folyamatosan nő a kamatcsökkentések miatt.
Te mibe fektetnél? Olyan kötvénybe, aminek esik, vagy amelyiknek nő az árfolyama?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Chole, 2014.02.08 06:20

@coni: "Fed ... tovább csökkentette ?pénznyomtatása? ütemét ami a kötvényhozamok emelkedését okozza a fejlett piacokon, és ezzel összhangban a feltörekvő országoknál is"
Itt van egy kis bukfenc nem? Mi közünk az amerikai csődhöz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2014.02.08 02:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2014.02.08 02:03

Objektivan, jol latod a dolgokat. Visszont sok szektas es naci jobbos ovodas-aggyal ugy kepzeli el hogy butasagokat firkalva megvaltoztathatja a valosagot, a kilatastalansagot. Ezek tudhatnak, hogy nem erdekes a fenyt a veka ala rejteni. Na de magukkal tolnak ki. Nekem nyolc, nem ott elek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2014.02.07 17:59

A feltörekvő piaci devizák gyengülésnek elsődleges oka, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozások szerint tovább csökkentette ?pénznyomtatása? ütemét ami a kötvényhozamok emelkedését okozza a fejlett piacokon, és ezzel összhangban a feltörekvő országoknál is. Ha pedig a makrogazdasági szempontból lényegesen kockázatosabb országok kamatfelára nem kárpótolja a befektetőket ezért a kockázatért, akkor megindul a tőkekiáramlás. Normális helyzetben a központi bankok hozzáigazítják az alakamatot a pénzpiaci helyzethez (pl törökök), de mint mondom csak! a normális és nem az unortodox országok esetében.
Ne az USA-t félts a csődtől, hiszen azért fogta vissza a FED a kötvényvásárlást, mert elérte vele a célját: a gazdaságösztönzést és a munkanélküliség csökkenését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html