A vasárnapi népszavazás - amelyen a görögök 61 százalékos többséggel elutasították a hitelezők javaslatait - nem azt jelenti, hogy Görögország automatikusan kívül kerülne az eurózónán - mondta Michel Sapin az Europe 1 rádiónak adott interjúban.

A görög euróövezeti tagság megőrzése egyedül "a majd megkezdődő tárgyalások minőségétől" függ. Szerinte nem lehet tabu a görög államadósság-teher csökkentése, vagyis erre is kiterjedhetnek a tárgyalások.

Ha (a görögök) így, a büszkeségüket visszanyerve visszatérnek a tárgyalásokhoz, annál jobb. Most a görög kormányon a sor, hogy előterjessze javaslatait - mondta a francia pénzügyminiszter. Véleménye szerint nem lehet csökkenteni az Európai Központi Bank által a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási támogatás (ELA) jelenlegi szintjét.

A piacokon egyelőre korlátozott a görögországi népszavazás hatása. Tíz bázisponttal nőtt az irányadó tízéves olasz, spanyol és portugál államkötvények hozama, és meredeken - 3-4 százalékkal - esett több bank, köztük az olasz UniCredit, a Banco Popolare és a Monte dei Paschi, valamint a portugál Banco Comercial részvényárfolyama.