A Markit piackutató intézet kedden közölt végleges adatai szerint az euróövezeti BMI 47,9 pontra csökkent februárban a januári 48,6 pontról, de az adat még mindig jobb az előzetesen publikált 47,3 pontnál. A szolgáltatási ágazat mutatója is süllyedt, 48,6 pontról 47,9 pontra. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezetben rendkívül kiegyenlítetlenül alakul a konjunktúra. A német BMI 53,3 pontos értéke elmarad ugyan a januári 54,4 ponttól, de az olló több mint 10 pontra nyílt a német és a francia BMI között, noha az utóbbi 43,1 pontra emelkedett a januári 42,7 pontról.

A Markit arra számit, hogy az euróövezet gazdasága 0,2 százalékkal zsugorodik az első negyedévben, és csak a német gazdaság teljesítménye menti meg a 0,6 százalékos csökkenéstől, amekkorát a múlt év utolsó három hónapjában szenvedett el az eurózóna.

Az adatok nyilvánosságra hozatalát követően az euró napi csúcsára, 1,3075 dollárra erősödött, részben mert a számok valamivel jobbak az előzetesen közölteknél, de főleg azért, mert a folytatódó recesszió további monetáris ösztönzésre ösztökélheti az Európai Központi Bankot.