Folytatódik a rezsicsökkentés Szlovákiában

Januártól leszállítják a gáz és az áram térítési díját a Szlovákiában.
Barabás T. János, 2015. december 1. kedd, 19:06
Fotó: Napi.hu

Jövőre olcsóbb lesz a gáz és a villanyáram is, a távfűtés és az ivóvíz ára azonban nem változik Szlovákiában - írta a pozsonyi Új Szó. Ezúttal is azok takaríthatják meg a legtöbbet, akik a gázt és a villanyt fűtésre is használják.

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) döntése értelmében a legnagyobb változásra a fogyasztók jövőre a gázszolgáltatás esetében számíthatnak. A lakossági gázárak az év elejétől átlagosan 3,6 százalékkal csökkennek - jelentette be Jozef Holjencík, az Árszabályozási Hivatal elnöke, aki ezúttal is figyelmeztetett, hogy a hivatal csak az átlagos árváltozásokat teszi közzé, vagyis az egyes szolgáltatókra és háztartásokra lebontva ennél nagyobb változások is lehetnek.

A domináns gázszolgáltató, a Szlovák Gázművek (SPP) már közzétette a jövő évi tarifákat. Azoknak, akik a gázt csak főzésre használják - vagyis a D1-es fogyasztói kategóriába tartoznak -, jövőre az éves költségeik 1,80 euróval csökkennek. A vizet is gázzal melegítőknek (D2) 18, a gázzal is fűtőknek (D3) pedig átlagosan 54 euróval csökkennek az éves költségeik.

A háztartási áram ára januártól átlagosan több mint 1 százalékkal csökken. Akik a villanyt csak világításra használják, jövőre alig valamivel több mint 3 eurót takaríthatnak meg. A villanyt vízmelegítésre is használók esetében a megtakarítás elérheti a 8 eurót, akik pedig villannyal is fűtenek, nagyjából 50 euróval fizetnek majd kevesebbet, mint idén.

A fűtés ára nem változik, az egy háztartásra jutó átlagos éves költségek a távfűtés esetében 664 euró körül mozognak majd, ami nagyjából megfelel az idei árszintnek. Nem változnak a víz- és csatornadíjak sem, amelyek esetében azonban szintén jelentős regionális különbségek lehetnek. Szlovákiában a villanyenergia ára legutóbb az idei év elején változott: az elmúlt évhez képest januártól több mint 5 százalékkal olcsóbb. A gáz ára az év elején átlagosan 3,91, szeptember elsejétől pedig további 1,14 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK