Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A városok és a nagy mezőgazdasági termelők még azt is kibírnák, ha a kaliforniai szárazság további két-három évig kitartana, ám a kisebb vidéki közösségek az eddigieknél is súlyosabb károkat szenvednének el. Erre a következtetés jutott a Public Policy Institute of California (PPIC) kutatóintézet a szárazság következményeit firtató tanulmányában, amelyet a Los Angeles Times internetes oldala ismertetett.

Az elemzés címe önmagáért beszél: Mi történik, ha a kaliforniai szárazság folytatódik? Ezzel arra utaltak, hogy sok szakértő abban bízik, hogy egy El Nino időjárási anomália véget vethet a térség szenvedéseinek.

Az El Nino a Csendes-óceán térségében alakulhat ki karácsony táján. A világ egyes részein szárazabb időt okoz - Indiában például rövidebb monszunt -, míg máshova - például az USA délnyugati részére - esőzéseket hoz.

Jól küzdenek

Ez a szárazság úgy működik, mint a kaliforniai vízgazdálkodás stressztesztje - mondja Ellen Hanak, a PPIC igazgatója, a jelentés egyik szerzője. A helyiek keményen dolgoznak azon, hogy mérsékeljék a káros hatásokat, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak még tartalékaink a jövőben várható nagy forróságok kezelésére is.

A szárazság ugyan az egész államot sújtja, ám a tanulmányból kiderül, hogy a városi régiók, amelyek a korábbi forróságok tapasztalatai alapján jelentősen javították vízgazdálkodásukat, egyfajta világos vagy inkább zöld foltokként emelkednek ki a száraz területekből.

A kaliforniai nagyvárosok és elővárosok, amelyekben a helyi népesség 95 százaléka él, és a gazdaságból még nagyobb arányban vehetik ki a részüket, sokkal ellenállóbbnak bizonyulnak, mint az 1987-1992-es szárazság idején - magyarázza Hanak. Ez annak ellenére úgy van, hogy a lakosság több mint nyolcmillióval nőtt az elmúlt 25 évben.

Találtak kiutat

A farmerek sérülékenyebbek, de szintén meglehetősen alkalmazkodónak bizonyultak. Parlagon hagyják az óriási vízigényű, kiterjedt vetésterületeket, amelyeken jellemzően a szántóföldi növényeket termelik, és jobban kihasználják a talajvizet. Ennek segítségével a helyi agrárágazat meg tudta őrizni termelékenységét a nagyobb bevételt ígérő gyümölcsfa- és szőlőművelésben.

A legnagyobb sérülékenységet az alacsony jövedelemmel rendelkező helyi közösségeknél tapasztalták a PPIC szakemberei. Ezek vízkútjai egyszerűen kimerültek. Nagy károkat szenvednek Kalifornia vizes területei, a folyóvölgyek és az erdők, amelyek biológiai sokfélesége különösen súlyos csapásokat szenved el. A szárazság folytatódása 18 helyi halfajta eltűnésével fenyeget és a várhatóan csökkenni fog vándormadarak létszáma.

Nem voltak felkészülve rá

Kalifornia nem volt felkészülve erre a környezeti vészhelyzetre - állapítja meg a tanulmány, amelynek elkészítéséhez a California Water Foundation adott pénzügyi támogatást. A hatóságok, a lakosság és a vállalatok most minden erejükkel azon vannak, hogy enyhítsék a károkat - derül ki a jelentésből, amelynek elkészítéséhez tudományos kutatókon kívül a helyi viszonyokat ismerő közigazgatási szakemberek és vállalkozók véleményét is kikérték, továbbá feldolgoztak minden rendelkezésre álló statisztikai adatot.