Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folytatódtak a harcok Délkelet-Ukrajnában pénteken annak ellenére, hogy az ukrán kormányerők feladták Dabalceve városát, ahol napokig tartották magukat a bekerített csapatok - jelentette a Reuters. Az ukrán hadsereg közlése szerint a szeparatisták 24 óra alatt 49 támadást intéztek az állásaik ellen. Ágyúkkal, rakétákkal és harci járművekkel egyaránt tüzeltek.

A támadások nagy száma azt bizonyítja, hogy az oroszbarát szeparatisták nem óhajtják teljesen betartani a tűzszünetet - jelentette ki Anatolik Sztelmah kijevi katonai szóvivő. A legvészjóslóbb támadások az Azovi-tenger partján fekvő Matiupol városának környékén voltak.

Kijev attól tart, hogy a lázadók következő célpontja ez a fontos kikötő lesz, amelynek elfoglalásával nagy lépést tehetnének előre afelé, hogy a tenger mentén szárazföldi kapcsolatot létesítsenek Oroszország és a Krím félsziget között.

A szeparatisták a dolgok rendjének megfelelően szintén azzal vádolják az ukrán hadsereget, hogy az intézett tüzérségi támadásokat ellenük. Ezek egyike állítólag egyik központjuk, Donyeck lakott területét érte. Egy nő meghalt - állítja a lázadók hírügynöksége a DAN.

A Reuters egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy az oldalán olvasható felirat szerint "Jó farkas" névre keresztelt tank a lázadók egyik állásáról tüzelt Debalceve környékén, ami azt bizonyítja, hogy nem teljesen ültek el a harcok a frontnak ezen a részén.

Franciaország, Németország, Oroszország és Ukrajna vezetői telefonon beszéltek egymással csütörtökön. Megállapodtak abban, hogy újabb erőfeszítéseket tesznek a tűzszünet betartatása érdekében. A négy ország külügyminisztere a jövő héten találkozhat, hogy az ukrán válságról tárgyaljon.