Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Enyhén emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma ezerrel, 217 ezerre nőtt az augusztus 31-én zárult héten. Elemzők 215 ezres értéket vártak - írta az MTI.

Egy évvel ezelőtt hasonló szinten állt, 210 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Már a 235. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1500-zal, 216 ezer 250-re nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Tavaly ilyenkor 213 ezer 500-ra rúgott az értéke.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma viszont 39 ezerrel, 1 millió 662 ezerre süllyedt az augusztus 24-ével végződött héten. Már a 125. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 6250-nel, 1 millió 691 ezer 750-re esett. Ez a szám a 122. hete áll kétmillió alatt. Tavaly ilyenkor 1 millió 722 ezer 500-on állt a mozgóátlag.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem. Egyelőre nem volt érdemi hatása az Egyesült Államok és a Kína közötti elkeseredett kereskedelmi háborúnak sem, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése.

Bővült a foglalkoztatás augusztusban

A vártnál jóval erősebben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban augusztusban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adataiból. A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év nyolcadik hónapjában 195 ezerrel - április óta a legnagyobb mértékben emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Piaci elemzők 149 ezres növekedést vártak júliusra - írta az MTI.

A júliusra közölt 156 ezres növekedést lefelé, 142 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Augusztusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 66 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 77 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 52 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma. A növekedés szinte teljes egészében a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 184 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 11 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke figyelemre méltónak nevezte, hogy 12 hónapon belül először nőtt kiegyensúlyozottan a foglalkoztatottság a kis-, a közép- és a nagyvállalatoknál.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője kiemelte, hogy a gazdasági növekedés lassulásának dacára a vállalatok stabilan növelik munkavállalóik számát. A foglalkoztatottság növekedési üteme mérséklődött, de az elbocsátások alacsony szinten maradtak. Amíg ez nem változik, nem kell félni recessziótól - mutatott rá.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó augusztusi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 158 ezres növekedést várnak a júliusi 164 ezres emelkedés után.

Az ADP adatainak közzététele után tovább emelkedtek az amerikai kötvényhozamok. A tízéves amerikai államkötvény hozama közép-európai idő szerint délután fél háromkor 1,530 százalékon állt, az előző naphoz képest 7,10 bázisponttal nőtt.

Az idei első kilenc hónapban havi átlagban 173 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 264 ezerrel januárban, a legkevésbé, 46 ezerrel májusban. A tavalyi egész évben havi átlagban több mint 218 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 284 ezerrel júliusban.