BUX
37350

Fontos adatok jönnek - ezekre figyeljen!

A KSH a mezőgazdasági termelői árak alakulásáról számol be, a ZEW a németországi gazdasági hangulatmutatót közli, az Eurostat az eurózóna októberi ipari termelésére vonatkozó statisztikát publikálja, délután pedig az amerikai kiskerforgalomról érkezik a jelentés.

NAPI, MTI-Eco, 2010. december 14. kedd, 08:11

A KSH kedden a mezőgazdasági termelői árak első tízhavi alakulásáról számol be - ez az élelmiszerek árán keresztül befolyásolja az inflációt.
Délben az Államadósság Kezelő Központ számol be a 3 hónapos dkj-k aukciójának eredményéről - a meghirdetett mennyiség 40 milliárd forint.

Délelőtt teszi közzé a ZEW kutatóintézet a németországi gazdasági hangulatot tükröző decemberi mutatóját. Elemzők javulásra számítanak a jelenlegi helyzet és a kilátások megítélését tekintve egyaránt, mert a szakemberek a korábbihoz képest még jobban bíznak a gazdaság megerősödésében.
A német gazdaság meghatározó szereplőinek hat hónapra előretekintő várakozásait tükröző konjunktúraindex várhatóan továbbra is a pozitív tartományban lesz, miután novemberben megtört a hat hónapja tartó negatív tendencia. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója szintén tovább nőhet.

Az Eurostat az euróövezet októberi ipari termelésére vonatkozó adatokat közli. Elemzők arra számítanak, hogy októberben szerény mértékben, 0,3 százalékkal már bővült az ipari termelés havi szinten, éves összevetésben pedig 5,3 százalékos növekedést várnak.
Szeptemberben még havi összevetésben 0,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az augusztusi 1,0 százalékos növekedés után. Éves szinten az ipari termelés 5,2 százalékkal bővült az augusztusi 7,9 százalékos bővülést követően.

Kora délután közli a washingtoni kereskedelmi minisztérium, hogy miként alakult novemberben a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban. A Reuters elemzői konszenzusa szerint novemberben is folytatódott a kiskereskedelem négy hónapja tartó folyamatos bővülése: forgalom 0,6 százalékkal haladhatta meg az egy hónappal korábbit. Az autópiacot leszámítva 0,7 százalék lehetett a többlet.

Ugyanekkor érkezik az amerikai termelőiár-statisztika is. A szakértők azzal számolnak, hogy a novemberi termelői árak 0,8 százalékkal nőttek októberhez képest, amikor 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva. Az energia- és élelmiszerárak nélküli novemberi maginflációt 0,2 százalékra várják az elemzők az októberi 0,6 százalékos csökkenés után.