BUX
37350

Fontos adatokra várnak a piacok

Fontos adatok érkezhetnek csütörtökön Magyarországról és külföldről is; egyebek mellett mellett magyar GDP- és külkermérlegadat, illetve amerikai munkaerőpiaci számok várhatóak.

NAPI, 2010. december 8. szerda, 18:12

A KSH csütörtök reggel a bruttó hazai termék harmadik negyedéves alakulását ismerteti. A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 1,6 százalékkal nőtt 2010. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, kiigazítás nélkül és a naptári hatás kiszűrésével egyaránt. Ez sokkal jobb a vártnál, hiszen a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 1,3 százalékos növekedésre számítottak a második negyedév csalódást keltő GDP-statisztikája után, amikor egy százalékkal nőtt a gazdaság.

Ezen kívül a magyar statisztikai hivatal a január-októberi külkereskedelmi termékforgalom előzetes számaival is jelentkezik.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) délelőtt tizenkét hónapos diszkontkincstárjegy-aukciót tart 40 milliárd forint értékben - az előző alkalommal 6,05 százalékos hozam alakult ki; illetve ugyanilyen mennyiségben 2015/B jelű államkötvény-aukciót is tart - legutóbb 7,93 százalékos hozamszint mellett értékesítették a kötvényeket.

Külföldön reggel nyolc órakor a harmonizált novemberi német inflációs adatot ismertetik; elemzők éves összevetésben az 1,6 százalékos növekedési ütem változatlanságára számítanak.

Kora délután a Bank of England kamatdöntő ülést tart, ám a 0,5 százalékos alapráta vélhetően nem változik majd.

Délután fél háromkor az egyesült államokbeli munkaerőpiacról várhatóak adatok. Az elemzők arra számítanak, hogy 436 ezerről 427 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli ellátásért jelentkező amerikaiak heti száma.

Hajnalban még harmadik negyedéves japán GDP-adatot is ismertetnek.