Fontos bejelentés jön

Ma teszik közzé Brüsszelben Európai Bizottság őszi előrejelzését az EU-tagországok gazdaságának várható alakulásáról, ez lesz a frissen hivatalba lépett, Jean-Claude Juncker vezette uniós testület első jelentős megnyilvánulása.
MTI-Eco, 2014. november 4. kedd, 08:14

Szakértők várakozásai szerint Brüsszel most szerényebb növekedési ütemet fog jósolni, mint tette tavasszal. Előzőleg már a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is mérsékelte növekedési prognózisát, mind erre az évre, mint 2015-re vonatkozóan.

Egy évvel ezelőtti őszi előrejelzésében az akkori Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az európai nemzetgazdaságokban megtörtént a kedvező fordulat, véget ért a recesszió korszaka. Az idén tavasszal kiadott prognózis is hagyott még némi teret a derűlátásnak. Az elmúlt hetekben azonban újra a lanyhulás jelei mutatkoznak csaknem mindegyik uniós országban.

Tavaszi előrejelzésében az Európai Bizottság konkrétan még 1,2 százalékos növekedést jósolt az euróövezetben az idei évre, és 1,7 százalékos bővülést 2015-re. Másfél hónappal ezelőtt az OECD idénre már csak 0,8 százalékos, jövőre pedig 1,1 százalékos növekedést tartott reálisnak az eurózónában. Ennél csak egy hajszállal bizonyult derűlátóbbnak az IMF, amelynél ez a két mutató 0,8, illetve 1,3 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK