Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Holnap fogja Trump elnök Benjámin Netanyahu miniszterelnök jelenlétében aláírni azt az elnöki rendeletet, amely elismeri az izraeli szuverenitást a fennsík felett. Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szorosabbak, mint valaha" - idézi az MTI Kacot.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd 1981-ben terjesztette ki törvénykezését a Golán-fennsík nyugati, nagyobbik részére, és ezzel gyakorlatilag annektálta azt. Ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el.

A következő napokban beszédet mondanak Washingtonban, az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezetének, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottságnak (AIPAC) a szokásos éves konferenciáján a legfontosabb izraeli politikusok, köztük Jiszráel Kac külügyminiszter is.

Jelentős várakozás előzi meg emellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felszólalását, valamint a legtöbb szavazatra számító ellenzéki, centrista Kék-fehér párt vezetőjének, Beni Ganznak a beszédét mintegy két héttel az április 9-én esedékes izraeli parlamenti választások előtt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint viszont a Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget. Bár Erdogan Bassár el-Aszad elnök ellen harcol a szíriai konfliktusban, nem szűnt meg hangsúlyozni Szíria területi egységének fontosságát. A török elnök attól tart, hogy egy kurd állam jöhet létre országa szomszédságában, miközben Törökország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik.