Az 57 muzulmán országot tömörítő OIC a dokumentumban egyúttal nemzetközi védelmet kért a palesztin nép számára a térségben, szükség esetén akár békefenntartó erők bevonásával - írta az MTI.

A muzulmán országok arra szólították fel a nemzetközi közösséget és az ENSZ-t, hogy teljesítse kötelességét, és állítson fel nemzetközi vizsgálóbizottságot a Gázánál alkalmazott izraeli erőszakkal kapcsolatban.

A zárónyilatkozat szerint Washington hétfői lépése mindazonáltal nem változtat Jeruzsálem státuszán.

Törökország álláspontja szerint az izraeli-palesztin válság rendezésekor ki kell kiáltani egy független és szuverén palesztin államot az 1967-es határokon belül, fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az iszlám szent böjti hónap, a ramadán során az OIC összes tagországában adományozó kampányt fognak folytatni a palesztinok számára. Hozzátette: nemcsak az OIC-tagországoknak, de a nemzetközi közösségnek is meg kell akadályoznia, hogy az Izrael által előállított termékek belépjenek piacaikra.

Binali Yildirim török kormányfő már kedden arra kérte a muzulmán országokat, hogy feltétlenül vizsgálják felül kapcsolataikat Izraellel.

Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban a szervezet Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává, valamint arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szintén Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként, és egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.

Az Egyesült Államok hétfőn helyezte át Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követően zajló tömegtüntetések során palesztin források szerint az izraeli erők 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek.

A történtek ellen tiltakozva az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze.