Az elnök Twitter-bejegyzésben fejtette ki álláspontját, melynek értelmében a kilencven napra tervezett amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások ideje - és ezzel a vámtarifák bevezetésének felfüggesztése - meghosszabbítható.

"A tárgyalások Kínával már megkezdődtek. A Hszi elnökkel Argentínában tartott csodálatos és nagyon szívélyes hangulatú vacsoránktól számítva kilencven napig tartanak, hacsak nem hosszabbítjuk meg" - írta bejegyzésében Donald Trump. Hozzátette: az amerikai tárgyalópartnereknek biztosaknak kell lenniük, hogy "lehetséges igazi megállapodás Kínával. Ha ez megvan akkor aláírhatjuk a szerződést".

A kínai elnökre, Hszi Csin-pingre utalva Donald Trump hangsúlyozta: "Hszi elnök és én akarjuk ezt a megegyezést, és ez valószínűleg meg is születik".

Az Egyesült Államok és Kína a hét végén jelentette be, hogy megállapodásra jutott a vámtarifák miatti kereskedelmi vita ügyében és a 90 napra tervezett tárgyalások időszakára felfüggesztik a vámtarifák bevezetését. Gyors eredményekre számít az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának elnöke, aki a Fox televízió üzleti csatornájának nyilatkozott erről hétfőn, és optimista Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is. Kudlow hétfőn azt is bejelentette, hogy az alsó szintű egyeztetések már meg is kezdődtek, az amerikai tárgyaló fél vezetője Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.