A brüsszeli bizottság sajtótájékoztatóján a téma úgy került szóba, hogy egy újságíró megkérdezte, mennyiben veti vissza az EU-n belüli konszenzus esélyét Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja, miszerint a nemzeti szuverenitást sérti, ha Brüsszel be kíván avatkozni az uniós tagállamok és külső harmadik országok közötti energiaügyi tárgyalásokba, illetve megállapodásokba.

Anna-Kaisa Itkonen bizottsági szóvivő elmondta, hogy a biztosok testülete jövő szerdán hagyja jóvá az energiaunióról szóló tervezetet, majd azt a tagállamok csúcsvezetői meg fogják vitatni márciusi brüsszeli találkozójukon. A szóvivő szerint a kérdésről akkor indulhat meg az érdemi vita, amikor a szövegtervezet az asztalra kerül.

Egy másik tudósító azt kérdezte, kapott-e Brüsszel tájékoztatást a magyar féltől arról, hogy Orbán Viktor miben állapodott meg Vlagyimir Putyinnal Budapesten. Válaszában a bizottsági szóvivő utalt arra, hogy jelenleg a tagállamoknak nincs ilyen beszámolási kötelezettségük. Azt mondta, olvasták a sajtójelentéseket a Putyin-látogatásról, de további részleteket nem tudnak Brüsszelben.

Kedden - Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásának napján - Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke sajtónyilatkozatban szorgalmazta az unió bevonását a tagállami kormányok által folytatott energiatárgyalásokba.

Szerdán Orbán Viktor újságírók egy csoportjával beszélgetve beszámolók szerint azt mondta, az Európai Unión belül nagyon mély, stratégiai jellegű törésvonal van az orosz kapcsolatokat illetően. A kormányfő arról is beszélt, hogy az uniós energiapolitikával kapcsolatban komoly konfliktusokra számít, "akár már az Európai Tanács márciusi ülésén". Szerinte Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik nonprofit alapra helyezné az energiaszektort, "minden más tagállam és az EU is profitorientált energiaszolgáltatásban gondolkodik". Hozzátette, hogy ha a profit nem tűnik el a rendszerből, akkor soha nem lesz az európai energiaár versenyképes az amerikaival. Ebben "az egész Európai Unióval szembe akarunk menni" - jelentette ki Orbán Viktor.