A világ legbefolyásosabb fejlett és feltörekvő országait tömörítő G20 csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei olyan határozat elfogadására készülnek ma kezdődő tanácskozásukon, amelyben megerősítik kormányaik elkötelezettségét a szabadkereskedelmet segítő szabad valutaárfolyam-szabályozás mellett - jelentette a Bloomberg, amely megszerezte az ülés közleményének tervezetét. A résztvevők a szöveg szerint gyors lépéseket tesznek az átváltási árfolyamok piaci szabályozásának erősítése, a rugalmas árfolyamváltozások garantálása érdekében, és tartózkodnak a versengő devizaleértékelésektől.

A nyilatkozattervezet szerint a G20 pénzügyi vezetői nem fogják bírálni a japán kormányt, amely jelentős monetáris enyhítéssel akarja kimozdítani a gazdaságot a 15 éve tartó deflációból. A jen 19 százalékkal gyengült a dollárral szemben az elmúlt fél évben, ezen belül öt százalékkal azt követően, hogy a Bank of Japan a hónap elején bejelentette: havi 7,5 ezer milliárd jenre (76 milliárd dollár) emeli kötvényvásárlásait. A kormány és a jegybank együttes fellépése jó eséllyel kiválthatta volna a szigetország nemzetközi partnereinek rosszallását, ám úgy tűnik, Abe Sinzo miniszterelnök eddig sikeresen elhárította ezt a veszélyt - összegzik a helyzetet elemzők.

Csak óvatosan!

Jacob J. Lew, az USA pénzügyminisztere és Mark Carney, a Bank of Canada kormányzója a héten mintegy áldásukat adták a japán ösztönző politikára - szerintük az összhangban van a G20 ajánlásaival, sőt Kanada gazdaságának még hasznos is -, ugyanakkor Lew tegnap arra szólította fel G20-as kollégáit, hogy határolódjanak el az olyan politikától, amelynek célja a devizaárfolyamok befolyásolása más országok kárára. A kiszivárogtatott nyilatkozattervezet változhat ugyan a kétnapos tanácskozás nyomán, ám valószínűleg nem fogják lényegesen módosítani a szöveget. Így a magyar devizaadósok szempontjából fontos svájci frank árfolyamában nem várhatók drámai változások.

A másik sokat vitatott valutával, a jüannal kapcsolatban Ji Kang, a pekingi jegybank elnökhelyettese tegnap azt mondta, hogy a "közeljövőben" szélesíteni fogják a kínai deviza kereskedési sávját. A svájci Crédit Suisse Group AG elemzői szerint az üzenet egyértelműen a nemzetközi közösség politikai vezetőinek szólt. Ji állítása szerint a jüan árfolyamát a korábbinál jobban meghatározzák majd a piaci viszonyok. Peking tavaly 0,5 százalékról egy százalékra emelte a kínai valuta ingadozási sávját. Ezt bővíthetik tovább, amit szakértők inkább annak tudnak be, hogy erősíteni akarják a jüan világvaluta szerepét, mint annak, hogy engednének a jüan erősítését követelő külföldi hangoknak.

Túlértékelt a frank, gyengülnie kellene

A svájci frank fair értéke az euróhoz viszonyítva valahol az 1,28-1,30-as magasságban lehet - véli Dean Popplewell, az Oanda devizakereskedelmi platform vezető elemzője. A szakember egy a Financial Timesban megjelent cikk szerint úgy látja, hogy ez ésszerű célárnak tekinthető a piac számára, ám lassú folyamat lehet odáig eljutni. Nincs egyedül ezzel a véleményével. Ugo Lancioni, a Neuberger Berman vezető devizakereskedője szerint a svájci frank más G20-devizával összehasonlítva 10-15 százalékkal túlértékelt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a svájci folyó fizetési mérleg többlete a GDP 12 százalékán áll, mindig lesz egy bizonyos szintű (frank)kereslet, így nem várható, hogy a gyengülés drámai mértékű legyen.

Az FT összeállítása emlékeztet arra is, hogy míg időről-időre felmerülnek olyan vélemények, amelyek szerint az 1,20-as minimumárfolyam már megtette a dolgát, a svájci jegybank (SNB) következetesen kiáll mellette. Elemzők ráadásul azt is kiemelik, hogy sem belföldről, sem külföldről nem nehezedik számottevő nyomás az SNB-re, hogy adja fel ezt az árfolyamküszöböt. Vannak olyan hangok is - például az Unia szakszervezeté -, amelyek a limit emelését szorgalmazzák, ám Popplewell erre sem lát sok esélyt. Úgy véli, nem áll az SNB érdekében az emelés (bár a jegybank vezetői nem egyszer hangsúlyozták, hogy a frank továbbra is túl erős - a szerk.), mert ezzel egyrészt felmérgesíthetnének más központi bankokat, másrészt pedig jelenleg a piaci folyamatok is nekik dolgoznak.