Fontos döntésekre készül Brüsszel

Ma ül össze Brüsszelben az Elnökök Értekezlete, hogy a biztosjelölti meghallgatások állását értékelje, és megvitassa a bizottság három ügyvivő alelnökével (Valdis Dombrovskis, Margrethe Vestager, Frans Timmermans) - számolt be az Infostart.hu.
Domokos László, 2019. november 21. csütörtök, 07:25
Fotó: Reuters

A képviselőcsoportok vezetőiből és az Európai Parlament elnökéből álló testület fontos szerepet játszik az Európai Parlament életében, hiszen itt dől el például az, hogy mi kerüljön fel a plenáris ülés napirendjére.

Az új bizottság megalakulását elvileg akadályozhatják még a britek. Az elhúzódó brexit miatt ugyanis Londonnak is jelölnie kell biztost. Erre hivatalosan legkésőbb most péntekig, tehát november 22.ig van lehetőségük. Korábban azonban Boris Johnson nyilvánvalóvá tette, hogy a december 12-ei választásig erre nem hajlandó.

Az Európai Parlament jövő szerdán dönthet az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságról. A képviselők a testület egészéről mondják ki a végső szót, egyes tagokról itt már nem mondhatnak véleményt. Az új bizottság elvileg december elsején kezdheti meg a munkáját - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK