Fontos döntésre készül Izland

Népszavazás kezdődött szombaton Izlandon a brit és holland befektetőket részlegesen kártalanító Icesave-törvényről, s az előrejelzések szerint várható végeredmény, a törvény elutasítása nehezítheti Izland tervezett EU-csatlakozását.
MTI-Eco, 2010. március 6. szombat, 17:42
Fotó:

A törvényt december 30-án szavazta meg a parlament. Január elején azonban az izlandi államfő elutasította annak aláírását, miután néhány nappal korábban a törvény megvétózását kérte a választók közel negyede.

Az izlandi parlament által jóváhagyott Icesave-törvény annak a 3,9 milliárd eurónak a visszafizetéséről szól, amelyet korábban London és Hága adott arra, hogy kártalanítani lehessen az Icesave izlandi internetes bank csodje miatt veszteségeket szenvedő brit, illetve holland bankbetéteseket.

A törvény ellenzői brit-holland diktátumnak tartják a megállapodást, s azt mondják: annak végrehajtása túl súlyos terheket rakna a világgazdasági válság miatt amúgy is nehéz helyzetbe került izlandiakra.

A holland külügyminiszter, Maxime Verhagen szombaton közölte: kormánya figyelembe veszi majd az Icesave-vel kapcsolatos tárgyalások eredményét, amikor dönteni fog arról, megkezdődhetnek-e a tárgyalások Izland EU-csatlakozásáról.

Izland tavaly nyújtotta be felvételi kérelmét, s az EU-bizottság februárban javasolta is a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Az ország 1944-es függetlenné válása óta a szombati az első népszavazás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lpollo, 2010.03.06 21:49

Nem befektetők ezek a holland és angol emberek, hanem spekulánsok. Extra nagy hozamra hajtottak, azért nem otthon, hanem Izlandon spekuláltak. A spekuláció ismérve, hogy ott nemcsak nyerni, hanem bukni is lehet. Most valószínűleg ez fog velük bekövetkezni. Egy ilyen részleges kártalanítás lehetne a Magyarországon ugyanígy a magas hozamra spekulálók jutalma és végre fellélegezhetne az ország az adósságcsapdából. Igaz, cserébe 10-15 évig össze kellene húzni magunkat, mert spekulációs céllal nem jönne ide egyetlen fillér sem. Ám ez nem is olyan nagy baj, ha közben magához térne a magyar ipar, mert nem kellene adóval agyonverni a magas kamatszolgálat miatt. Ekkor bővülnénak a munkahelyek is és végre ismét legalább 4,5-5 millió ember dogozhatna.
Polló László
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lpollo, 2010.03.06 21:43

Nem befektetők ezek, hanem spekulánsok. Így jártak, magasabb hozamot akartak,de rajta vesztettek. Példa lehetne ez Magyarországnak is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html