Az eredetileg december végéig tartó mennyiségi könnyítési program keretében az ECB jelenleg havi 60 milliárd eurót pumpál a gazdaságba. Az ECB az idén már csak októberben és decemberben tart kamatdöntő ülést, ezek valamelyikén kell döntést hozni a jövő évtől követendő monetáris politikáról.

Az ECB dilemmája az, hogy míg az eurózóna gazdaságának egészséges növekedése megengedné a monetáris politika szigorítását, a konjunktúra ellenére alig emelkedő bérek és az amerikai gazdaságélénkítési program késése miatt gyenge dollár felhajtja a közös valuta árfolyamát.

Az euró az idén több mint 13 százalékkal értékelődött fel a dollárral szemben, és az 1,20 dolláros jegyzés körül mozog. Ez azzal jár, hogy míg az eurózóna exportja drágul, az olcsóbb import leszorítja az infláció növekedési ütemét.

Ez arra késztette az ECB-t, hogy a korábban várt 1,3 százalékról 1,2 százalékra szállítsa le jövő évi inflációs prognózisát. A legfrissebb előrejelzés szerint a fogyasztói árak 2019-ben is várhatóan csak 1,5 százalékkal emelkednek a korábban várt 1,6 százalék helyett.

Ezek a várt inflációs adatok alatta vannak az ECB 2 százalék körüli céljától.