A kancellár és a szövetségi kormány menekültpolitikáját élesen bíráló bajor miniszterelnök öt órán keresztül, éjfélig tárgyalt. Erről csak annyi szivárogott ki, hogy a vita konstruktív és tárgyilagos volt. Vasárnap délelőtt Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével folytatják az egyeztetést, amelyen a kormánypártok több más politikusa is részt vesz.

A CSU vasárnapig adott haladékot a szövetségi kormánynak a menekültpolitika módosítására. A bajor konzervatívok elsősorban a menedékkérők beáramlásának korlátozását, egy felső határ kijelölését, valamint tranzitzónák kialakítását és a családegyesítés lehetőségének szűkítését követelik.

Angela Merkel támogatja a tranzitzónák ügyét, a felső határ kijelölését viszont elveti. Úgy véli, nem lehet pontosan tudni, hol van a befogadóképesség határa, az pedig súlyos hitelvesztéshez vezetne, ha mégis kijelölnének egy ilyen limitet, a menekültek, menedékkérők száma pedig átlépné azt. A menekülthullámot különben sem lehet nemzetállami szintű intézkedésekkel feltartóztatni - fejtette ki a kancellár számos alkalommal.

Az SPD ebben egyetért a kancellárral, a tranzitzónák intézményét viszont elutasítja, helyette úgynevezett beutazási központok létrehozását javasolja. Az elképzelés szerint a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek ezekben a kisebb, az országban minden régiójában felállítandó intézményekben kellene regisztrálniuk magukat, és ha ezt nem teszik meg, hátrányos megkülönböztetésben lesz részük a menekültügyi ellátásban és eljárásban.

Az SPD a családegyesítés lehetőségének korlátozását sem támogatja, alkotmányjogi fenntartásokra hivatkozva. Szakértők szerint szülők és kiskorú gyermekek alkotta, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés nem is tartozik a legégetőbb gondok közé abban az értelemben, hogy annak révén gyorsan még tovább emelkedhet a menekültek száma, mert az eljárás igen körülményes és nagyon hosszadalmas.

A kancellári hivatalban elkezdődött tárgyaláson a legnagyobb vita a menedékkérők beáramlásának korlátozása körül alakulhat ki, és a CSU ebben az ügyben a találkozó előtt tovább növelte a kancellárral kifejtett nyomást. Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak azt mondta, hogy "ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár".

A politikus úgy vélte, "sor kerül a határ lezárására, Angela Merkellel, vagy Angela Merkel nélkül".

Korábban a CSU-ból és a CDU-ból is jelezték, hogy a kormányt a menekültáradat korlátozására felszólító határozattervezetekkel készülnek a pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának keddi ülésére, de azt is jelezték, hogy ezeket a kezdeményezéseket a szombat-vasárnapi egyeztetések eredményétől teszik függővé.

A frakció belügyi szakpolitikusai szerint adottak a törvényi feltételek ahhoz, hogy az úti okmányok vagy vízum nélkül érkező emberektől megtagadják a belépést a bajor-osztrák határon, ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot.

A FAS szerint a CSU részéről igyekeztek rávenni a kancellárt arra, hogy rögtön a vasárnapi találkozó elején tegye világossá Sigmar Gabriel számára, hogy ezentúl ismét érvényesítik a határon a hatályos jogszabályokat, vagyis a hatóságok nem tűrik el többé a határsértést.

A lap szerint maga a kancellár is kilátásba helyezte a határ lezárását a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján. Angela Merkel a résztvevők elmondása alapján ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz.

Itt és most "meg kell állapodnunk az intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat" - mondta a német kancellár.
Angela Merkel azt is elmondta, hogy az idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba. A kancellár ezzel módosította kormánya 800 ezer menedékkérő érkezéséről szóló hivatalos prognózisát. A kormány egyik szóvivője a beszámolóra reagálva közölte, hogy továbbra is az augusztusban kiadott előrejelzés érvényes.

Az SPD tranzitzónák helyett "beutazási központokat" javasol

Németországban a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) a koalíciós partnerek által szorgalmazott tranzitzónák helyett úgynevezett beutazási központok felállítását javasolja a menedékkérők gyors és hatékony regisztrációja céljából. Az SPD az elképzelést szombaton, a CDU és a CSU vezetőinek este kezdődött tanácskozása elé időzítve ismertette.

Sigmar Gabirel pártelnök-alkancellár az SPD berlini elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a főleg a bajor CSU által szorgalmazott tranzitzóna-elképzelés azt jelentené, hogy "hatalmas börtönzónákat" állítanának fel a határ térségében, ami jogilag kétes megoldás lenne, és nem is lehetne megvalósítani.
A szociáldemokratáknak van egy ennél "jóval intelligensebb alternatív javaslatuk" - mondta Sigmar Gabriel. A határ menti övezetek helyett decentralizált módon, valamennyi tartományban létre kellene hozni kisebb intézményeket, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező emberek regisztrációját intézik. Ezek az emberek pedig csak akkor kaphatnának teljes ellátást a menekültügyi ellátórendszerben, ha regisztrálják magukat egy ilyen beutazási központban. Aki nem hajlandó a regisztrációra, az nemcsak az ellátásban érzi meg az együttműködési készség hiányának hátrányos következményeit, hanem a menekültügyi eljárás valamennyi szakaszában - ismertette a javaslatot az SPD elnöke.

Hangsúlyozta: a megoldás arra alkalmas, hogy rendezetté tegyék a menedékkérők beáramlását, a menekülthullám feltartóztatására viszont nem alkalmas, de ezt Németország egymagában nem is tudná elérni. "Nincsen felvonóhíd", amelynek révén Németország vagy Európa el tud zárkózni a világtól, ezért "irreálisak és a lehető legnagyobb csalódáshoz vezetnek" azok a javaslatok és követelések, amelyek azt sugallják, hogy nemzetállami szintű intézkedésekkel csökkenteni lehet az EU területére érkező menekültek számát - jelentette ki Sigmar Gabriel. Úgy vélte, "ultimátumok" és "kiérleletlen" javaslatok felvetése helyett inkább dolgozni kell, végre kell hajtani a menekültügyi rendszer hatékonyságának növelését szolgáló döntéseket.

Az SPD az új javaslattal és a menedékkérők számának korlátozására vonatkozó követelések újbóli elutasításával nyomás alá helyezte a koalíciós partnereket, amelyek vezetőivel vasárnap tárgyal majd a szociáldemokraták elnöke.