Fontos határidőt buktak el a bankok - tranzakciós díj nélkül lehetne utalni

A fizetési fennakadásoktól tartva az egységes eurófizetési rendszerre való teljes átállás határidejének hat hónapos kitolását javasolta csütörtökön az Európai Bizottság. Augusztus elsejéig az új rendszertől eltérő euró-átutalásokat is teljesítenek majd a bankok - írja a Bruxinfo.
Napi.hu, 2014. január 10. péntek, 11:05
Fotó: Napi.hu

Félő, hogy a jogszabály által előírt 2014. február 1-i határidőre nem történik meg mindenhol a teljes átállás az egységes eurófizetési rendszerre (SEPA). Az Európai Bizottság ezért az esetleges fizetési fennakadásokat megelőzendő csütörtökön az átállásra adott végleges határidő fél évvel történő meghosszabbítását javasolta az uniós jogalkotóknak.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 1-ig ideiglenesen még az új rendszertől eltérő fizetési megbízásokat is teljesíteniük kell majd a bankoknak és egyéb pénzintézeteknek. A fél év lejártával azonban már csak az egységes új megbízási formátummal lehet majd végrehajtani euróban jegyzett hitel- és folyószámla átutalásokat.

"A hitel- és folyószámlák átállítása mostanra nem érte el azt a szintet, ami a SEPA zökkenőmentes bevezetéséhez szükséges. Az átállás hivatalos határideje továbbra is 2014. február 1., de a SEPA-formátumtól eltérő fizetési meghagyásokat még augusztus 1-ig elfogadják" - indokolta a döntést Michel Barnier, belső piaci biztos.

Az egységes eurófizetési térség (SEPA) létrehozásáról 2011 végén született megállapodás. Ennek értelmében az európai uniós bankoknak legkésőbb 2014. február 1-jéig kell átállítaniuk a korábbi tagállami hitel- és folyószámlákat az új szisztémára, ezt követően pedig már csak a SEPA-rendszeren keresztül lehetne lebonyolítani az euróban történő tranzakciókat. A SEPA célja az volt, hogy a közös valutában indított tranzakciókat úgy lehessen lebonyolítani egy másik európai országba, mintha azok belföldi átutalások lennének.

A SEPA egyelőre kizárólag az euróban történő tranzakciókra vonatkozik, a többi valutában, így például a forintban indított utalásokat nem fogja érinteni 2014. augusztus 1. után sem. A rendszer viszont nemcsak az Európai Unió országaiban működik majd, hanem Svájcban, Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben és Monacóban is - mutat rá a Bruxinfo.

Az Egységes Eurófizetési Térségben a jogszabály szerint legkésőbb az átutalás napját követő napon meg kell érkeznie a pénznek a célszámlára, és a bankok ezért sem tranzakciós díjat, sem egyéb más költséget nem számíthatnak fel. Az Európai Bizottság szerint éppen ezért nem is szükséges feltétlenül új bankszámlát nyitniuk az állampolgároknak, ha külföldre költöznek, pusztán azért, hogy megkönnyítsék az országok közötti fizetéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK