Fontos lépésre készül Prága

A bizalom kölcsönös megerősítése érdekében megfigyelői státuszt javasol adni az eurövezethez nem tartozó uniós tagállamoknak az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup ülésein Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.
Domokos László, 2017. augusztus 28. hétfő, 12:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A cseh miniszterelnök a Prágába akkreditált nagykövetek évi rendes egy hetes összejövetelén vetette fel javaslatát. Szavai szerint a megfigyelői státusz bevezetésének a két országcsoport közötti kölcsönös bizalom megerősítése és az esetleges nézeteltérések elsimítása lenne a célja - írta az MTI.

Az euróövezet egészen nyilvánvalóan átalakulóban van, mert Franciaország és Németország az integráció elmélyítését és a kooperáció még több területre történő kiterjesztését szorgalmazza - mondta Bohuslav Sobotka. Prágának elemi érdekében áll, hogy szoros figyelemmel kövesse az euróövezeten belüli fejleményeket, nehogy olyan döntések szülessenek, amelyek közvetlen hatással lesznek az országra anélkül, hogy bármilyen befolyása lett volna rá.

Az euróövezeten kívüli országoknak adott megfigyelői státusz így végső soron a kölcsönös bizalom megerősítését és az uniós tagországok közötti kohézió összekovácsolását szolgálná - fogalmazott a cseh miniszterelnök. Véleménye szerint a megfigyelői státusz gondolatát Csehország vetette fel ugyan, de minden euróövezeten kívüli uniós tagország számára. Meglátjuk milyen fogadtatásra talál az érintettek körében a javaslat. A cseh kormány még nem döntött a javaslat formális beterjesztéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK