Elvi egyetértés alakult ki az ügyben tervezett kétoldalú kormányközi megállapodásról, és már csak véglegesíteni kell a szöveget. Egyetlen levélváltás van még hátra - mondta Eleonore Petermann a berlini kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Olaszországgal tervezett megállapodás ügye is igen jól áll, "nagyon-nagyon előrehaladott állapotban van", de a német részről a belügyminisztérium képviselői által folytatott tárgyalásokat még nem zárták le - mondta a szóvivő.

A Spanyolországgal tervezett egyezményt viszont már megkötötték, és életbe is léptették. Az augusztus 11. óta hatályos egyezmény értelmében a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált embereket, akiket határellenőrzés során feltartóztatnak. A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza őket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa. A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok. A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani - írta az MTI.