Fontos szerződés lép szerdán hatályba

Hatályba lép szerdán a globális fegyverkereskedelmi szerződés, amelyet az Amnesty International (AI) emberi jogi világszervezet történelmi jelentőségű áttörésnek nevezett két évtizede folytatott emberi jogi kampányában.
MTI, 2014. december 24. szerda, 11:50
Fotó: Reuters

Ez a szerződés megakadályozhatja, hogy egyes országok népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény, háborús bűnök elkövetése és az emberi jogok súlyos megsértése céljából vásároljanak fegyvert - értékelte az AI közleményében a korszakos egyezményt.

"Amikor az Amnesty International aktivistái azon néhány ember között voltak, akik először javasolták a nemzetközi fegyverkereskedelem szabályozását a 90-es évek elején, egyesek még gúnyolódtak is az ötleten. Két évtizeddel később a szerződés jogerős valósággá vált: ez kemény munkájuk, kreativitásuk és elkötelezettségük ékes bizonyítéka" - idézte fel a kezdeteket Salil Shetty, a nemzetközi szervezet főtitkára, aki szerint a munka ezzel nem áll meg, mert a szabályozást be is kell tartatni.

"Eleget szenvedtek az emberek a világ minden pontján a fegyverkereskedelem miatt. Itt az idő, hogy a kormányok tettekkel igazolják elkötelezettségüket" - fogalmazott.

Az AI adatai szerint évente 100 milliárd dollárnyi forgalmat termel a nemzetközi fegyverkereskedelem, és a szabályozás hiánya miatt évente legalább félmillió ember hal meg, milliók kerülnek életveszélybe, milliókat erőszakolnak meg vagy kényszerítenek otthonuk elhagyására. Az egyezményt elfogadó kormányoknak olyan intézkedéseket kell bevezetniük, amelyek meggátolják, hogy ezek a "szörnyűségek" megtörténhessenek - áll a közleményben.

A szerződést már 60 ország ratifikálta, amelyek közül Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság a világ legnagyobb fegyverszállítói közé tartoznak. További 128 állam aláírta, de még nem iktatta törvényei közé az egyezményt. Közéjük tartozik a világ első számú fegyvergyártója és szállítója, az Egyesült Államok is.

A közlemény szerint az AI tovább dolgozik azon, hogy a ratifikálás mindenhol megtörténjen, és azok az államok is elfogadják a szerződést, amelyek egyelőre elutasítják, mint például Kína, Kanada, Izrael és Oroszország.

A nemzetközi szervezet emellett folytatja a fegyverkereskedelmi tranzakciók dokumentálását és feltárását. Példaként említi, hogy Irakban súlyos emberi jogsértések, Dél-Szudánban háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek történtek az utóbbi hónapokban, miközben mindkét országba szállítanak fegyvereket a nagyhatalmak. Hondurasba pedig, ahol az ENSZ felmérései szerint a legmagasabb az emberölések száma, több ország is szállít kézifegyvereket.

A globális fegyverkereskedelmi szerződést tavaly áprilisban fogadta el az ENSZ Közgyűlése. Ez az első olyan egyezmény a világon, amely szabályozza a hagyományos fegyverek szinte teljes készletét, beleértve a lőszereket és a robbanószereket is, és az emberi jogi szerződésekben meghatározott alapelveket megszegő államoknak megtiltja a fegyverszállításokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarnaveni, 2014.12.24 17:10

Ez megint egy kábítás! USA ezt sem fogja aláírni, mert az érdeke az eladás!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.24 12:55

..nem fogja betartani a háttérhatalom ..,vetítés ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.12.24 12:44

Az AI biztos nem làtta a fegyvernepper cìmű amerikai filmet.
A koreai elnököt legyilkolósat sem mert nem tiltakoztak ellene.
Karàcsonyra az USA csinàlt egy elnököt legyilkolós filmet.
Ha màr màshogy nem legalàbb filmen megölték.
Igaz a néger USA kosàrlabda sztàr nyugodtan beutazhat Koreàba USA útlevéllel. Annyit biztos elértek, hogy Kim Dzsong Un erősítheti vele amerika ellenes pozíciójàt a hazàjàban.
Ők nem gyàrtottak Obamàt legyilkolós filmet hanem blokkoltàk a netet. Az USA megint sajàt magàt győzte le egy hàborúban...
Még jò, hogy egyre töketlenebb irànyìtói vannak a Szuperhatalomnak.
Az amerikai AI menjen most azonnal az iszlàm àllamba és szórja röplapokon a szerződés màsolatait...karàcsonyi burleszk amerikai módra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html