A tervezetet bemutató José Manuel Barroso, elnök, Olli Rehn pénzügyi biztos, Michel Barnier, belső piacokért felelős biztos hangsúlyozták annak fontosságát, hogy előrelépés történjen a szorosabb integráció és egy valós gazdasági és monetáris unió felé. (A teljes angol nyelvű dokumentum itt olvasható.) Az Európai Bizottság rövid, közép és hosszú távú lépéseket vázolt fel a cél elérése érdekében. A bizottság tagjai hangsúlyozták: mindent megtesznek az eurózóna stabilitása és visszafordíthatatlansága érdekében.

Olli Rehn a tervezet bemutatásán kifejtette: az eurózónának is biztosítani kellene egy helyet a nemzetközi szervezetekben (G8, G20, IMF), hogy az érdekeit egységesen tudja képviselni. Jelenleg ugyanis a G8-ban például Európa foglalja el a helyek felét (Németország, Franciaország, Olaszország, és az Egyesült Királyság áll szemben az USA-val, Japánnal, Kanadával és Oroszországgal), miközben a tárgyalásokon az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke is részt vesz.

Barroso a bevezetés három szakaszát érintő lépéseit bemutatva elmondta:

Rövid távon (6-18 hónapos időtávon) olyan lépéseket tesznek, amelyeket szerződésmódosítás nélkül is meg lehet valósítani. Ennek keretében véglegesítik a bankunióra vonatkozó részleteket és a költségvetést érintő kérdésekben egyezségre jutnak. A bankunió létrehozása a legfontosabb a három bizottsági tag szerint, ezzel kapcsolatban Barnier megjegyezte: ez politikai döntést igényel, nehéz lesz, de reményeik szerint még év vége előtt, a decemberi uniós csúcson megszületik a döntés erről. A tagállamoknak a bankok egységes felügyeleti mechanizmusa felé kell elmozdulnia és még lehetőleg az év végéig egyezségre jutni.

Rövid távon a bizottság szerint azonnali prioritást kell adni a kormányzati reformoknak. Amint megszületik az egyezség a többéves pénzügyi keretről (MFF), a gazdasági kormányzási kereteket tovább kell erősíteni egy "konvergencia és versenyképességi eszköz" létrehozásával az EU büdzsén belül, de az MFF-től függetlenül, hogy elősegítsék azon strukturális reformok implementálását, amelyek a tagállamok és az EMU jobb működése szempontjából fontosak. Ezeket a bizottság a testület és a tagállamok között létrejövő "szerződéses megállapodásokon" alapuló vállalásokon keresztül szeretné elérni.

Közép távon (18 hónaptól 5 évig terjedő időszak) tovább erősítenék azokat a kollektív költségvetési és gazdaságpolitikai kereteket - beleértve az adó és munkaügyi szabályozásokat -, ami egy jobb fiskális kapacitással is együtt járna. Az eurózóna számára dedikált pénzügyi eszköznek azonban a bizottság szerint saját forrásokra kell támaszkodnia és megfelelő támogatást kell nyújtania a nyomás alatt álló nagy gazdaságok fontos strukturális reformjainak végrehajtásához. (Ezt egyes vélemények szerint vélhetően kollektív rövid távú hitelekkel oldanák meg.) Barroso elmondása szerint ezt a konvergencia és versenyképességi eszközre alapozva lehetne megvalósítani -  ehhez viszont már szerződésmódosítás is szükségessé válhat. Egy úgynevezett törlesztési alapot (redemtional fund) is létrehoznának, ami a bizottsági javaslat szerint szigorú feltételek mellett az adósságcsökkentésben és a pénzpiacok stabilizálásában játszhatna szerepet. A javaslat szerint a költségvetési kapacitás és más eszközök feletti felügyeleti és irányítási funkciót az EMU kincstára látná el az Európai Bizottság keretein belül.

Hosszú távon (öt éven túli időtávon) jönne létre egy mélyen integrált gazdasági és költségvetési szabályozási keret tejles bank-, fiskális- és gazdasági unióval, beleértve egy önálló euróövezeti költségvetést, amely az EMU számára biztosítaná a forrást ahhoz, hogy a gazdasági sokk által sújtott tagállamokat segíteni tudja. A mélyebb gazdasági és fiskális kormányzás lehetővé tenné a közös kötvénykibocsátást (eurókötvények). A bizottsági közlemény szerint ez lenne az EMU létrehozásának végső fázisa.

A bizottság közleménye szerint a tervezet végső formáját az Európai Tanács elnöke az Európai Bizottság elnökével, az Európai Központi Bank elnökével és az eurócsoport elnökével együttműködve készíti el és a december 13-14-ei Európai Tanács ülésen tárgyalják meg.