Az Egyesült Államok kormánya közvetlenül lobbizott Hollandiánál, hogy meghiúsíthassa Kínát, hogy csúcstechnológiához juthasson.

Az ASML holland vállalat a mikroprocesszorok gyártásához használt technológiát szolgáltat. Az Egyesült Államok már egy ideje védővámokkal igyekszik Kína gazdasági előretörését korlátozni, egyben rendre igyekszik azt is megakadályozni, hogy a legmodernebb technológia eljusson Kínába. Az ország saját fejlesztéséhez előszeretettel "alapoz" már meglévő találmányokra és eljárásokra, amelyeket más esetekben egyszerűen lemásol és piacra dob olcsóbban.

A Reuters információi szerint az amerikaiak több körben lobbiztak a hollandoknál, aminek csúcspontjaként Mark Rutte miniszterelnöknek átadtak egy hírszerezési dokumentumot, ami biztonsági fenyegetettségként jellemezte azt a lehetőséget, ha a kínai fél hozzájut az ASML technológiájához.

A nyomásgyakorlás bevált, nem sokkal később a holland kormány megakadályozta, hogy az ASML leszállítsa a már megrendelt 150 millió dollár értékű berendezést.

Az ASML korábban bejelentette, egy ázsiai üzlet meghiúsulását, de a részleteket eddig nem hozták nyilvánosságra, ahogy a közvetlen amerikai beavatkozásról sem volt eddig szó.

Az érintettek nem reagáltak érdemben a Reutersnek.