Az Ilka Kucseriva alapítvány és a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által március 20-26. között végzett felmérés eredménye szerint a biztos választók 28,5 százaléka támogatja Zelenszkijt, míg Porosenkóra 18,8, Timosenkóra pedig 13,3 százalékuk készül szavazni. A negyedik helyen a menesztése után Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök pártját képviselő Jurij Bojko áll 11,5 százalékos eredménnyel.

A Rejting közvélemény-kutató csoport március 22-27. között végzett felmérése szerint Zelenszkij támogatottsága azok körében, akik már eldöntötték, kire szavaznak, 26,6 százalékos, míg Porosenko és Timosenko holtversenyben van 17 százalékos támogatottsággal a második helyen. Szintén fej fej mellett halad az utánuk következő két politikus, Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter 9,8 és Jurij Bojko 9,5 százalékos eredménnyel - írja az MTI.

A Jaremenko intézet és a Szociálnij monitoring nevű központ március 18-26. közötti felmérése szerint Zelenszkij támogatottsága a biztos választók körében 29,1 százalékos. Az őt követő Porosenko és Timosenko között ők is egy százaléknál kisebb különbséget mértek, a Haza Párt jelöltjére 16, míg a jelenlegi államfőre 15,3 százalék készül szavazni. Az ő felmérésük eredménye szerint Hricenko támogatottsága 9,1, Bojkóé 8,4 százalékos.

A Kucseriva alapítvány és KMISZ felméréséből az is kiderült, hogy Zelenszkij főleg a fiatalok kedvence. A 30 évesnél fiatalabbak 45 százaléka készül rá szavazni. Korosztályonként felfelé haladva azonban népszerűsége egyre csökken: a 30-44 év közöttiek 26 százaléka támogatja, a 44-59 év közöttieknek már csak a 12 százaléka, míg a 60 évesek és idősebbek körében népszerűsége mindössze 6 százalékos.

Porosenko és Timosenko esetében viszont fordított a helyzet. A jelenlegi államfőt a 30 évesnél fiatalabbaknak csak a 7 százaléka támogatja, a többi életkori kategóriában népszerűsége 13-15 százalék között oszlik meg. Timosenkóra a harminc év alattiaknak csupán a 3 százaléka készül szavazni, ő leginkább a 45 évesnél idősebbek körében népszerű, támogatottsága 12 százalékos.

Területileg Zelenszkij támogatottsága a déli országrészben a legmagasabb (26 százalék), de az ország valamennyi régiójában magas (16-19 százalék). Porosenko támogatottsága a nyugati és a középső országrészben a legerősebb (17, illetve 15 százalék), gyengébb délen (10 százalék) és még gyengébb keleten (5 százalék). Timosenko csaknem egyformán támogatott a nyugati, a középső és a déli országrészben (9-11 százalék), keleten viszont alacsony a népszerűsége (3 százalék).

Szakértők arra mutatnak rá, hogy az idei elnökválasztás először vált nem területiből generációs kérdéssé Ukrajnában. Vagyis most nem az a kérdés, hogy a keleti vagy a nyugati országrész jelöltje győz, hanem az, hogy a fiataloké vagy az idősebb korosztályoké.