Kisebb módosítással élt viszont a Fed közleményének nyelvezetében. A korábbi megfogalmazás szerint a Fed az alacsonykamat-politika folytatása mellett kötelezte el magát "huzamosabb ideig". A mostani szóhasználat szerint viszont már csak "türelmes" lesz a kamatemelés megkezdésével.

Janet Yellen, a Fed elnöke a kamatdöntő ülés után tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nyelvezet változása nem jelenti azt, hogy változott monetáris politikájuk. A gazdasági körülmények alakulása miatt szükségesnek látták, hogy módosítsanak a szövegezésen, és a Fed kötvényvásárlási programjának befejezése is ezt indokolta, mert az új helyzetet teremtett. A Fed elnöke szerint szeretnék elérni, hogy a szóhasználatuk jobban tükrözze a jelenlegi gazdasági körülményeket. Janet Yellen szerint összességében valószínűtlen, hogy "a következő néhány ülésen" emelnék az alapkamatot.

A piaci elemzők szerint érdekes lépést tett a Fed, hiszen változtatott korábbi szavain, de a régi megfogalmazást is sikerült visszacsempészni a szövegbe. Néhányan azt olvasták ki a Fed közleményéből, hogy erősebbnek látják az amerikai gazdaságot, mint korábban, de továbbra is valamikor 2015-ben lehet az első kamatemelés.

A New York-i tőzsdén a kamatdöntő ülés után közel 0,5 százalékkal megugrottak az indexek, de ahogy egyre több részlet derült ki, enyhült az optimizmus. A mostani változás összességében csak pár hónapos késleltetését jelentheti a kamatemelési ciklus kezdetének - vélik piaci szereplők.

A Fed újból elismételte, hogy a kamatemelési ciklus kezdetének időpontja a konkrét gazdasági helyzettől függ, ha jól teljesít a gazdaság hamarabb jöhet a monetáris politika szigorítása, ha rosszul, akkor csak később.

A Fed szerint a munkaerőpiac helyzete tovább javult, új munkahelyek jöttek létre, a munkanélküliség pedig csökkent. 2014 végén 5,8 százalék, 2015 végén 5,2-5,3 százalék lehet a munkanélküliség. A gazdasági aktivitás mérsékelt ütemben növekszik, akárcsak a háztarások kiadásai, és javult a vállalatok beruházási hajlandósága, de még mindig gyenge az ingatlanpiac aktivitása.

Az infláció továbbra is a Fed 2 százalékos célszáma alatt van, részben az energiaárak csökkenése miatt, ezért az inflációs helyzet alakulását továbbra is figyelemmel kísérik. 2014 végén 1,3 százalékos, 2015-ben 1-1,6 százalékos inflációra lehet számítani.

Az FOMC-n belül kezdenek megmutatkozni az első komolyabb törésvonalak. A nyílpiaci bizottság 7-3 arányban hozta meg döntését, utoljára 2011-ben volt ennyi ellenszavazat egy határozatnál. A Fed teljes vezetőségéből 15-en számítanak arra, hogy 2015-ben lesz az első kamatemelés, ketten viszont 2016-ra teszik ezt.

Rövid időn belül már a harmadik nagy név közli azt, hogy a piacok tévednek, s a Fed mégsem kezdi meg jövőre a kamatok emelését. Márpedig a legnagyobb befektetési bankok stratégái és a befektetők döntő többsége is erre alapozza jövő évi befektetési politikáját. Erről bővebben ide kattintva olvashat.