A 2010-ben aranyérmet szerzett Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök idén a harmadik helyre csúszott vissza a tekintélyes gazdasági lap összeállításában, a második helyen pedig Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök végzett, akinek minden esélye megvan arra, hogy 2012-ben ismét Oroszország elnöke legyen.

A Forbes megítélése szerint 2011-ben a világ legbefolyásosabb nője Angela Merkel német kancellár, aki éppen csak lecsúszott a dobogóról, két helyet ugorva előre tavalyhoz képest. Az ötödik helyezett a Microsoft társalapítója, Bill Gates lett, aki vagyonából milliárdokat fordított egészségügyi projektekre, míg a hatodik helyen Abdallah bin Abdel-Azíz szaúdi király végzett.

Az idei év legnagyobb vesztesei közé tartozik a szexbotrányba keveredett és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éléről távozott Dominique Strauss-Kahn, aki ezúttal már nem szerepelt a világ 70 legbefolyásosabb emberét felsorakoztató listán. A kitüntetettek közül a legfiatalabb a kilencedik helyet megszerző Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója.

A Forbes adatai szerint a világ legbefolyásosabb személyiségeinek kiválasztásakor négy tényezőt vesznek figyelembe: az emberek számát, akiknek az életére az illető hatással van, az ellenőrzése alatt álló pénzügyi forrásokat, vizsgálják azt is, hogy hatásköre több területre terjed-e ki, továbbá azt, hogy miként használja fel a kezében lévő hatalmat a világ megváltoztatására.

Az amerikai üzleti magazin összeállításában az 55. a sorban (tavaly a 60. helyen végzett) a mexikói rendőrség és hadsereg által évek óta üldözött, több tucatnyi testőr kíséretében valahol Mexikó hegyvidéki területén bujkáló kábítószerkereskedő, az El Chapo néven ismert Joaquín Guzmán Loera. A latin-amerikai térségből egyébként még Dilma Rousseff brazil és Sebastián Pinera chilei elnök, valamint Carlos Slim mexikói iparmágnás került fel a listára.