Váratlanul pert vesztett el a magyar állam

A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásoknál az áfánál a fordított adózást idő előtt előíró magyarországi szabályozás ellentétes az uniós joggal - mondta ki az Európai Bíróság.
Domokos László, 2019. február 13. szerda, 12:48
Fotó: Pixabay

A szombathelyi székhelyű Human Operator (HO) Zrt. egy emberierőforrás-gazdálkodással foglalkozó magyar cég, amely a munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységével összefüggésben más vállalkozások szolgáltatásait vette igénybe, amelyek a munkavállalóikat a cég rendelkezésére bocsátották. E vállalkozásoktól a HO számlákat fogadott be, amelyeket az általános forgalmi adó (áfa) felszámításával állított ki, az adót a HO a saját szolgáltatásaiért számlázott áfa elszámolásakor levonásba helyezett.

A NAV később az áfát érintő vizsgálatot végzett a zrt.nél. és megállapította, hogy az áfa törvény 2015. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységnél a fordított adózás szabályai alkalmazandók, és így az adót a szolgáltatás igénybe vevője fizeti meg. Mivel a HO a kérdéses szolgáltatásoknál az egyenes adózás szerinti számlákat fogadott be, és a fordított adózás szerinti adófizetési kötelezettségét elmulasztotta teljesíteni, ezért a NAV vele szemben adókülönbözetet állapított meg, és különböző pénzügyi szankciókat alkalmazott.

Magyarország korábban az Európai Tanácsától kért engedélyt arra, hogy - különösen az adócsalás megelőzése érdekében - 2015. január 1-jétől a fordított adózás szabályainak alkalmazhassa a munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységnél.

A HO és a NAV között jogvita keletkezett azzal kapcsolatban, hogy az e felhatalmazást megadó tanácsi végrehajtási határozat csak a Magyarországnak az annak elfogadásáról való értesítését (2015. december 11.) követően, vagy pedig már 2015. január 1-jétől, azaz attól az időponttól kezdve alkalmazandó, amelyet Magyarország a felhatalmazás megadása iránti kérelmében a fordított adózás szabályai alkalmazhatóságának kívánt kezdő időpontjaként jelölt meg. E kérdés megválaszolásának perdöntő jelentősége van a felek közti jogvita eldöntése szempontjából - írta összefoglalójában az Európai Bíróság (EB). A Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kérte az EB-től e kérdés megválaszolását.

Mai ítéletében az EB megállapította, hogy a végrehajtási határozat nem említi a hatályba lépésének az időpontját, vagy azt az időpontot, amelytől alkalmazandó az általa előirányzott eltérés, továbbá nem pontosítja azt az időszakot sem, amelyre kiterjed a hatálya. Márpedig ilyen körülmények között a hatályba lépés időpontjának meghatározása érdekében az EU-szerződés általános szabálya alkalmazandó, amelynek értelmében az ilyen határozatok a címzettjük értesítésével lépnek hatályba. Mivel a jelen esetben a végrehajtási határozatról 2015. december 11-én értesítették a magyar kormányt, így az ezen a napon lépett hatályba.

A végrehajtási határozat sem tartalmaz utalást a rendelkezéseinek visszaható hatállyal történő alkalmazására, így a bíróság kimondta, hogy Magyarország nem vezethette be a fordított adózást a végrehajtási határozatról szóló értesítését megelőző időszakra. A bíróság azt is kimondta, hogy az uniós joggal ellentétes az a magyarországi szabályozás, amely a Magyarországnak a végrehajtási határozat elfogadásáról szóló értesítését megelőző időszak vonatkozásában előírja az e határozatban foglalt eltérés alkalmazását.

A Human Operator Zrt. 2018 szeptemberében felszámolás alá került és szerepel a NAV nagyadós listáján, e cég volt vezetője Czeglédy Csaba szombathelyi egykori szocialista képviselő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2019.02.14 21:14

@sgl: Amit Czegledyvel muveltek az mar onmagaban valasztasi csalas volt, mellesleg buncselekmeny, szandekos lejaratas es meg sorolhatnank. De a sok birkanak ez tetszik, ilyen vilagban akarnak elni. Lasd Elios ugy, ahol nemzetkozi vizsgalobizottsagnak kellett megallapitania hogy buncselekmeny tortent, ezert a magyar allam inkabb kifizeti zsebbol ezeket a szerzodeseket unios ingyenpenz helyett, csak azert, hogy ne vizsgalodjanak. Az Elios elleni feljelentes meg csak ugy eltunik valahol a rendorsegen vagy az ugyeszsegen. Otvar pocegodor lett Mo -bol a fidesz rezsim alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2019.02.14 18:02

Magyarország a szakértelem nélküli világ közepe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.02.13 17:52

...egyébként ebben az országban elképesztő dolgokra képes az igazságszolgáltatás, egy nőt azért ítéltek 6 év börtönre, mert milyen dolog az, hogy a bérgyilkos őt is meg nem ölte, mint a férjét, a bíró szerint neki is meg kellett volna halnia, mint Indiában. Még szerencse, hogy máglyán nem égették el. Kezd ez az ország ijesztő hely lenni, de nemcsak ez az ország, hanem az egész világ. Egyre több teljesen meghülyült, vagy inkább gonosz?, ember van mindenhol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.02.13 17:43

....Hát igen, a legkönnyebb valakit besározni, csak meg kell dobálni sárral.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.02.13 17:42

.....arról nem is beszélve, hogy a sajtó már arról írt, hogy hány év börtönt fog kapni. Én nagyon remélem, hogy ma ártatlan embert nem lehet börtönbe csukni ebben az országban, még politikai okokból sem, vagy azért, mert néhány fideszes úgy jobban érezné magát. ....és a cégeit is kapja vissza a végén, minimum ennyi jár a meghurcoltatásért és az elszenvedett borzalmakért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html