A lengyel rezidens orvosok megszakítják eddigi éhségsztrájkjukat és helyette a harc másik formáját választják: a lassító sztrájkot kezdenek - írta a gazeta.pl. A fiatal orvosok az extrém tiltakozás 29 napja után jelentették be, hogy a Varsóban kezdett, majd az országban több városában is folytatott éhségsztrájkjukat - amelyhez más egészségügyi szakmák képviselői is csatlakoztak - más formában folytatják.

Az egészségügyi miniszter a közel két hónap alatt csak kétszer találkozott velük, a kormányfő fél órát szentelt nekik - ahogy képviselőjük mondja, ezek a számok magukért beszélnek. Az éhségsztrájkot szervező Egészségügyi Szakmák Megegyezése (PZM) nevű szervezet szavazati jogot kapott a varsói államfői palotában ülésező Társadalmi Párbeszéd Tanács (RDS) névre keresztelt érdekegyeztető szervezetben - adta hírül az MTI.

A rezidensek bejegyeztettek egy törvényjavaslat-tevő bizottságot, amely aláírásokat gyűjt ahhoz a követelésükhöz, hogy a mindenkori kormány legalább a GDP 6,8 százalékát szánja az egészségügyre - ez volt a sztrájkolók egyik legfontosabb követelése. Emellett jelentős béremelést követelnek.

A jövő évtől abbahagyják a túlórákat, csak annyit fognak dolgozni, amennyit a munka törvénykönyve előír, hogy ne legyenek túlhajszoltak. Nem fogjuk a betegeket számnak tekinteni, ahogy azt a Nemzeti Egészségvédelmi Alap követeli - mondják, azaz a minőségi ellátásra teszik a hangsúlyt. A túlórák következtében néha havi 400-500 órát dolgoztak.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)