A befektetői hangulatindex 14,7 pontra emelkedett a júliusi 12,1 pontról, miközben elemzők ennél enyhébb emelkedésre, 13,5 pontos értékre számítottak - idézi az MTI.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 37,3 pontra kúszott fel a júliusi 36,8 pontról. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe mínusz 10,0 pontról mínusz 5,8 pontra nőtt, de az, hogy negatív tartományban maradt, azt jelzi, hogy a befektetők szerint az euróövezeti gazdaság dinamizmusa csökkenőben van.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője július végén Washingtonban tárgyalt. A befektetőket megnyugtatta Trump azon ígérete, hogy nem vetnek ki védővámot az unióból importált autókra, miközben a felek tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi akadályok lebontásáról.

A feszültség enyhülésének nyertese Németország, amelynek autóipara a legtöbbet veszíthette volna az amerikai pótvámok bevezetésével. A Sentix németországi hangulatindexének értéke 4,2 ponttal, 20,4 pontra emelkedett augusztusban, míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 51,3 pontról 54,8 pontra nőtt, a várakozásoké pedig mínusz 14,0 pontról mínusz 9,3 pontra kapaszkodott fel.

A nagyon erős gazdasági mutatók, és az EU-val való kereskedelmi vita legalább átmeneti rendezése sokat lendített az amerikai gazdaság megítélésén is. A befektetői hangulatindex 18,6 pontról 25,6 pontra, öthavi csúcsra, míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató 53,8 pontról 62,8 pontra, minden idők legmagasabb szintjére emelkedett. A kilátásoké mínusz 11,8 pontról mínusz 6,3 pontra javult.