Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A malajziai hatóságok bizonyíték híján pénteken elengedték azt az észak-koreai férfit, akit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolásának ügyében vettek őrizetbe - írja az MTI.

A 47 éves Ri Dzsong Csol két hét után szabadult ki a Kuala Lumpurtól délre található sepangi rendőrőrsről biztonsági kísérettel. A környező utcákat lezárták, a járművet, amelyben a férfi utazott, konvoj kísérte. Egy rendőrségi tisztségviselő elmondta, hogy Ri Dzsong Csolt átadják a bevándorlásügyi hatóságoknak. Egyelőre nem tudni, mikor küldik vissza Észak-Koreába. Ri annak a nyolc észak-koreai állampolgárnak az egyike, akiknek közük lehetett Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető legidősebb fiának meggyilkolásához.

Mohamed Apandi Ali malajziai főügyész csütörtökön elmondta, hogy bizonyíték híján nem tudják perbe fogni a férfit. A feltételezések szerint Ri volt az, aki becsempészte a Kim Dzsong Nam arcára kent VX idegmérget a délkelet-ázsiai országba, és átadta a gyilkosoknak, egy indonéz és egy vietnami nőnek. A 25 éves jakartai Siti Aishah és a 28 éves vietnami Doan Thi Huong ellen szerdán emeltek vádat a malajziai hatóságok.

Ha bűnösnek találják őket, akár halállal is lakolhatnak tettükért. A malajziai rendőrség sajnálattal vette tudomásul a férfi szabadon engedését. "Úgy gondoljuk, hogy Ri Dzsong Csol szerepet játszott az áldozat meggyilkolásában, de sajnos nincs elegendő bizonyítékunk" - adott hangot tehetetlenségének Khalid Abu Bakar malajziai rendőrfőkapitány. Kim Dzsong Namot február 13-án támadták meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren röviddel gépe indulása előtt. A két perbe fogott nő állítólag VX idegmérget kent a férfi arcára, aki nem sokkal ezután életét vesztette. Dél-Korea szerint Phenjan állhat a politikai indíttatású gyilkosság mögött. Észak-Korea ezt tagadja, és szomszédját, valamint az Egyesült Államokat vádolta meg a támadás megrendezésével, amelynek célja szerinte Észak-Korea elleni indulatok szítása volt.