Február óta nem járt IMF-küldöttség Kijevben, és Max Alier, az IMF országképviselője május közepén azt mondta, hogy ez mindaddig nem is várható, amíg a beígért reformokat nem hajtják végre.

Az IMF márciusban állította le a tavaly júliusban indított 15 milliárd dolláros ukrán programját, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a nők nyugdíjkorhatárának 55 évről 60 évre történő felemelését, és a lakossági gázár 50 százalékos emelését.

Miután a kormány nem hajtotta végre a beígért nyugdíjreformot, és a gázár emelését, az IMF márciusban leállította a program 1,6 milliárd dolláros esedékes részletének átutalását és azóta sem folyósított.

Májusban már az ukrán jegybank is sürgette a kormányt, hogy vegye fel a kapcsolatot az IMF-fel, mert ellenkező esetben alacsonyabb szintre kerülhet az ország hitelminősítése.

A kormány végül is beadta derekát, a közelmúltban a parlament elé terjesztette nyugdíjreform tervezetét, amit a törvényhozás első olvasatban már jóváhagyott.