Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emmanuel Macron független francia elnökjelölt, aki fél éve lépett ki a szocialista kormányból, hogy saját útját járja és az év végén még az futottak még között tartották számon az elnökválasztási kampányban, feljött a népszerűségi versenyben a második helyre - tudósított a Bloomberg. Ezt csak részben köszönheti a jobboldali republikánusok jelöltje, Francois Fillon hanyatlásának.

Fordulat

Az Elabe közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint az április végi első forduló a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökéé, Marine Le Penné lehet, akit a válaszadók 27 százaléka támogat. Macron 23 százalékkal a második, Fillon 20-szal a harmadik.

A második fordulóban, ahova az első kör első és második helyezettje kerül, Macron 65-35 százalékra győzne Le Pennen szemben, ha most vasárnap lenne az elnökválasztás. Fillon csak 59-41-es sikerre számíthatna, ha eljutna odáig.

Elmagyarázta

Macronnal szemben eddig az volt a legerősebb kifogás, hogy nem világos, mit ajánl a franciáknak. Ezért arra használta fel néhány nappal ezelőtt adott kétórás rádióinterjúját, hogy részletezze gazdasági reformterveit. Elhárította, hogy állást foglaljon Fillon botrányával kapcsolatban - a republikánus jelöltet azzal vádolják, hogy parlamenti képviselőként fiktív munkát adott családtagjainak jókora fizetésért.

A centrista politikus - szemben Fillonnal - nem akarja teljesen megszüntetni a 35 órás munkahetet Franciaországban, hanem csupán átalakítaná annak alkalmazását. Nem szüntetné meg az 1,3 milliárd euró (több mint 400 milliárd forint) vagyonnal rendelkezők különadóját, ám az ingatlanvagyonra koncentrálná a működőtőke-befektetésekben lévő vagyon helyett.

Több európai szintű befektetést akar és arra biztatja honfitartásait, hogy hagyják a gyerekes civakodást német szomszédaikkal. A németeket csak az érdekli, hogy Le Pen Franciaország elnökévé válhat-e - magyarázta Macron. (A radikális politikus egyebek mellett népszavazást akar országa EU-tagságáról - a szerk.) Az a válaszom erre, hogy igen megtörténhet - ezért kell változtatni az EU közös gazdaságpolitikáján.

Vergődik

Fillon eközben csak vergődik a vádak alatt. A számára kedvezőtlen felmérés még az előtt készült, hogy kedden kiderült volna: nem csupán felesége, hanem lánya és fia is jelentős összegeket vett fel tőle munkadíjként, amikor szenátor volt. A franciák többsége nem hiszi el, hogy családtagjai tényleges munkát végeztek a tőle kapott pénzért.

Fillon azt ígérte, hogy visszalép az elnökválasztási versenyből, amennyiben az ügyeivel kapcsolatos előzetes vizsgálat formális eljárássá válik. Ha ezt megtenné, azzal olyasmi történne, amire még nem volt példa a franciaországi elnökválasztások történetében.